Monday, January 23, 2012

ΕΛΣΤΑΤ και στατιστικά απίθανες συμπτώσεις

Είναι απίθανο να μάθουμε ποτέ την πλήρη αλήθεια γύρω από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και το πραγματικό έλλειμα, τουλάχιστον όμως μπορούμε να δούμε κάποιες απίθανες συμπτώσεις γύρω από τα άτομα που τη στελεχώνουν.

Ας αρχίσουμε με τον Πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου. Συμπτωματικά, είναι απόφοιτος όχι μόνο του Κολλεγίου Αθηνών, αλλά και του ίδιου Αμερικάνικου πανεπιστημίου όπου σπούδασαν οι Παπανδρέου και Σαμαράς:

"...Ο κ. Γεωργίου γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και του πανεπιστημίου Αμχερστ της Μασαχουσέτης, στο οποίο ως γνωστόν σπούδασαν και οι κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς. Μέχρι πρότινος ήταν αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Στατιστικής του ΔΝΤ..."


Ίσως το όνομα του Ανδρέα Γεωργίου να μην είχε έρθει στην επιφάνεια με τέτοια σφοδρότητα αν δεν είχαν προηγηθεί οι αλληλομηνύσεις για την καταγγελία του Γεωργίου ότι ο αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ του παραβίασε τον υπολογιστή. Φαίνεται όμως ότι ο Γεωργίου δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για την περίεργη διπλοθεσία του:

"Το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 είχαν περάσει μόλις δύο μήνες από την... ώρα που η Ελληνική Στατιστική Αρχή είχε επισήμως πιάσει δουλειά. Την ίδια ημέρα ο πρόεδρός της, χωρίς ακόμα να έχει διακοπεί η υπαλληλική του σχέση με το ΔΝΤ, φέρεται να απέστειλε email στον επικεφαλής του Διεθνούς Ταμείου Πολ Τόμσεν, με το οποίο τον ενημέρωνε για την άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής.

Τρεις ημέρες μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της «Ε» περί σκόπιμης διόγκωσης του ελληνικού ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, ένα e-mail του προέδρου της προς τον επικεφαλής του ΔΝΤ, τον Οκτώβριο του 2010, ανάβει νέες φωτιές. Αναφέρεται στην άμεση ανάγκη τροποποίησης του ιδρυτικού νόμου της Αρχής, χωρίς να γνωρίζουν το παραμικρό τα μέλη του Δ.Σ. Το e-mail αυτό έφτασε στα χέρια υπαλλήλων της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι το έχουν προσκομίσει στην αρμόδια εισαγγελική αρχή που χειρίζεται το θέμα της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος του αντιπροέδρου της Αρχής, Νίκου Λογοθέτη, ύστερα από έγκληση του προέδρου Ανδρέα Γεωργίου για παραβίαση της προσωπικής ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Η σημερινή αποκάλυψη της «Ε» έρχεται τρεις ημέρες μετά τις καταγγελίες που έκανε στην εφημερίδα μας η Ζωή Γεωργαντά, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και μέλος του Δ.Σ. της Αρχής, περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος στο 15,4 προς τη Eurostat με σκοπό τη λήψη υπερβολικών δημοσιονομικών μέτρων από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο.

Στο περιεχόμενο του e-mail, που κατέχουν οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ, γίνεται ενημέρωση κυρίως προς τον Πολ Τόμσεν και δευτερευόντως προς το νομικό εμπειρογνώμονα και μόνιμο αντιπρόσωπο της Eurostat, με παραχωρημένο γραφείο στην ΕΛΣΤΑΤ, για περίπου δέκα μήνες από τον Μάιο του '10 μέχρι τον Ιανουάριο του '11 Σουηδό Snorrason. Σ' αυτό τονίζεται η «ιδιαιτέρως ανάρμοστη κατάσταση με κάποια από τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ» και υπερτονίζεται η ανάγκη για άμεση τροποποίηση του νόμου 3832, υπό τον οποίο ιδρύθηκε.

Καθήκοντα
Σκοπός, όπως περιγράφεται, ήταν μεταξύ άλλων να «αποσαφηνιστούν τα καθήκοντα των μελών του Δ.Σ. και κυρίως αυτά του αντιπροέδρου». Η ανάγκη αυτή αναφορικά με τα καθήκοντα του αντιπροέδρου τονίζεται ήδη από την πρώτη παράγραφο. Ο πρόεδρος της Αρχής φέρεται -από το περιεχόμενο του e-mail- να έχει ενημερώσει για τις προτάσεις τροποποίησης τόσο τον Ελληνα τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και το γενικό διευθυντή της Eurostat Ράντερμαχερ. Σε άλλο σημείο τονίζεται ότι αν κάτι τέτοιο δεν γίνει, «θα κινδυνεύει ολόκληρη η διαδικασία μεταρρύθμισης των ελληνικών στατιστικών (greek statistics)». Και μάλιστα, αν η Ελλάδα δεν θα το έκανε αυτό μόνη της, θα έπρεπε να της το επιβάλει το Ecofin.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ κρατώντας αυτό το έγγραφο ζήτησαν εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Αρχής για τον ατομικό τρόπο λειτουργίας προς ξένες υπηρεσίες για ένα θέμα που αφορά μια ελληνική Αρχή και μάλιστα ανεξάρτητη.

«Ο διορισμός μας δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ του Αυγούστου 2010. Ο πρόεδρος της Αρχής ήταν τότε υπάλληλος του ΔΝΤ και μάλιστα με τυπικά καθήκοντα να ελέγχει την εφαρμογή των μέτρων που έθετε το ΔΝΤ σε υπανάπτυκτες χώρες· έφυγε από αυτό τον Φεβρουάριο του 2011», λένε τώρα κάποια από τα μέλη του Δ.Σ., που καταγγέλλουν ευθέως ότι παρά το γεγονός ότι διορίστηκαν από τη Βουλή, όλες οι προσπάθειες του επικεφαλής της Αρχής ήταν να παραγκωνιστούν και να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες επεξεργασίας των στοιχείων του ελλείμματος."


Τα περίεργα συμβάντα της ΕΛΣΤΑΤ δε σταματούν εδώ:

"Σύμφωνα με την καθηγήτρια η Αρχή βρισκόταν υπό τον απόλυτο έλεγχο του προέδρου της Ανδρέα Γεωργίου στενό φίλο του πρωθυπουργού με προ-υηπηρεσία στο ΔΝΤ και ενώ σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο (382/2010) έπρεπε να συνεδριάζει μία φορά το μήνα η Αρχή δεν είχε συνεδριάσει για επτά μήνες.

Αντί όμως οι επιστολές της Ζωής Γεωργαντά να λάβουν την αρμόζουσα προσοχή από την ηγεσία της χώρας ουσιαστικά λίγο χρονικό διάστημα αργότερα ξεκίνησε μία μυστηριώδης επιχείρηση εξαναγκασμού σε παραίτηση κάποιων μελών της επιτροπής της Αρχής.

Πάντως όπως η ίδια δήλωσε σε μία άλλη συνέντευξη της σε ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα το πρωί, «ο Ραντερμάχερ δεν ενδιαφέρεται για τα στατιστικά στοιχεία της Ελλάδας, μας έχουν για μπανανία", ενώ υποστήριξε ότι ακόμη δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το πραγματικό έλλειμμα του 2009»."


Οι συμπτώσεις όμως δε σταματούν στο πρόσωπο του Ανδρέα Γεωργίου, αλλά συνεχίζονται στο πρόσωπο της Ζωής Γεωργαντά:

"Το βιογραφικό της όπως είχε αναρτηθεί στο site της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής

Ζωή Γεωργαντά, Καθηγήτρια της Εφαρμοσμένης Οικονομετρίας και Παραγωγικότητας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας...

...Διετέλεσε Επιστημονική Ερευνήτρια ΚΕΠΕ, Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ, Ερευνήτρια του διεθνούς κύρους Κέντρου Οικονομικών Ερευνών των ΗΠΑ (NBER), Επιστημονική Σύμβουλος στον ΣΒΒΕ (Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας), στον ΟΟΣΑ, στο τ. Υπουργείο Ανάπτυξης, και άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως η Cambridge Econometrics και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πολύ προσφάτως Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Cambridge του ΗΒ...

...Έγγαμη 20 χρόνια με τον αείμνηστο Εμπειρογνώμονα της UNIDO, τον φιλέλληνα Ριχάρδο Στέφανο Λίσσακ, ο οποίος διετέλεσε επί μακρόν ένας από τους πιο κοντινούς και διεισδυτικούς συμβούλους του Ανδρέα Γ. Παπανδρέου. Θυμάμαι με αγάπη την συνεργασία που είχα με τον σύζυγό μου για να δεί η Ελλάδα καλλίτερες μέρες.
Τώρα έγγαμη με τον σπουδαίο ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, David Warner Hewitt, με τον οποίο διεκπεραίωσα σημαντική μελέτη για τις δεξιότητες μάθησης των Ελλήνων φοιτητών."


Πολυάσχολη και η Γεωργαντά, και κατά περίεργη σύμπτωση σχετιζόμενη με την οικογένεια Παπανδρέου, και φέρεται μάλιστα να δηλώνει:

"Είμαι φίλη των Παπανδρέου, ας μην με αναγκάσουν να βγάλω στοιχεία που θα τους βλάψουν...."


Ποιές είναι άραγε οι πιθανότητες στην ίδια υπηρεσία, τη χρονική στιγμή που αυτή αποκτά στρατηγική σημασία για τη χώρα, να έχουμε:

- έναν υπάλληλο του ΔΝΤ που εκτελεί ταυτόχρονα χρέη Προέδρου της ΕΛΣΤΑ, τη στιγμή που υπάρχουν τόσοι άνεργοι Έλληνες επιστήμονες και σίγουρα κάποιοι ανάμεσά τους θα μπορούσαν να είχαν στελεχώσει άξια τέτοιες υπηρεσίες; Και ο υπάλληλος του ΔΝΤ να έχει περάσει από το ίδιο σχολείο και το ίδιο πανεπιστήμιο με τους Παπανδρέου και Σαμαρά;

- κάποια που σχετίζεται στενά με την οικογένεια Παπανδρέου, πιθανότατα για δεκαετίες;

Πώς γίνεται σε μία χώρα που οι άνεργοι επιστήμονες αναγκάζονται να γίνονται μετανάστες οι διάφορες θέσεις να καλύπτονται με τα ίδια πρόσωπα που με κάποιο τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους;