Friday, September 2, 2011

Οικογενειοκρατία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών: Οικογένεια Βαρώτσου

Φαίνεται πως ακόμα και το συνεχές ρεζίλεμα του Ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου δεν είναι ικανό να σταματήσει την πάντα κραταιά παράδοση της οικογενειοκρατίας.

Στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών βρίσκουμε ως καθηγητή τον Παναγιώτη Βαρώτσο, γνωστό από την ιστορία του ΒΑΝ που επί Ανδρέα Παπανδρέου υπήρξε το αγαπημένο παιδί των ερευνητικών κονδυλίων.

Στο ίδιο τμήμα βρίσκουμε ως καθηγητή (επίσης στην ανώτερη βαθμίδα) τον Κωνσταντίνο Βαρώτσο.

Ως εκπρόσωπο των μεταπτυχιακών φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του τμήματος βρίσκουμε τον Κωνσταντίνο Βαρώτσο, ο οποίος επίσης βρίσκεται και στη Συντονιστική Επιτροπή Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Να υποθέσουμε πως σε λίγα χρόνια θα τον δούμε επίσης διορισμένο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών;

Ίσως κάποιοι αφελείς παρατηρήσουν ότι τον ψήφισαν οι άλλοι μεταπτυχιακοί φοιτητές με δημοκρατικές διαδικασίες. Ακριβώς για να ισχύσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες κάποιες επιτροπές φροντίζουν από πριν ώστε στα μεταπτυχιακά προγράμματα να γίνονται δεκτοί εκείνοι που θα είναι ελεγχόμενοι και θα ανήκουν σε κοινές φατρίες μέσω κάποιων γνωστών, μεντόρων κλπ (βλέπουμε πως η Διαμαντοπούλου δεν πρωτοτύπησε στο θέμα του θεσμού του μέντορα).

Το ίδιο συμβαίνει σε όλα σχεδόν τα τμήματα όλων των δημοσίων πανεπιστημίων, και σε όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η πειθήνια των μεταπτυχιακών φοιτητών, ώστε το σύστημα να συνεχίζει να λειτουργεί ανενόχλητο.