Friday, August 5, 2011

Πολυθεσία πανεπστημιακών: Ο Πανάρετος τόλμησε

Πολλοί ήταν οι πανεπιστημιακοί που φρόντιζαν να χρησιμοποιήσουν την πανεπιστημιακή τους ιδιότητα για να εξασφαλίσουν θέσεις τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Και μέχρι τώρα το κράτος εμφανιζόταν να επιδεικνύει μία ανοχή στο φαινόμενο αυτό. Το αποτέλεσμα ήταν να τίθεται θέμα πολυθεσίας ακόμα και για τους πρυτάνεις(!).

Φαίνεται πως η διοίκηση ενός πανεπιστημίου αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο για άλλες (επικερδείς) ασχολίες:

"Απαγορεύεται στα πρόσωπα-μέλη ΔΕΠ πλήρους απασχόλησης που ασκούν τη διοίκηση πανεπιστημίου να έχουν οποιαδήποτε επαγγελματική απασχόληση εκτός του Πανεπιστημίου ή να κατέχουν οποιαδήποτε έμμισθη θέση στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, μετά από ερωτήματα και καταγγελίες σχετικά με ζητήματα εξωπανεπιστημιακής απασχόλησης πρυτανικών αρχών πανεπιστημίων.

«Τόσο από το γράμμα των σχετικών διατάξεων όσο και από το πνεύμα τους δεν προκύπτει αμφιβολία περί του ασυμβίβαστου της κατοχής θέσης πρυτάνεως και αντιπρυτάνεως με οποιαδήποτε εξωπανεπιστημιακή απασχόληση» προστίθεται."


Μένει να δούμε αν θα υπάρξει πραγματική εφαρμογή αυτών των διατάξεων, πάντως πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα στον Πανάρετο για το ότι έθιξε ένα θέμα που παραμένει ταμπού εδώ και δεκαετίες.