Sunday, June 26, 2011

Διδακτορικά πολιτικών στη Γερμανία

Στη γραφική ψωροκώσταινα οι ιθαγενείς αντιμετωπίζουν με δέος τις ακαδημαϊκές περγαμηνές των ταγών της πολιτικής ζωής χωρίς να αναρωτηθούν αν αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Στη Γερμανία όμως, όπου δεν ξέρουν από Παρθενώνες αλλά μόνο από βαλανίδια, τα διδακτορικά που έχει γίνει της μόδας να ανεμίζουν οι πολιτικοί περνούν πλέον από τον έλεγχο του κόσμου που απαιτεί οι ηγέτες του να είναι τίμιοι και δεν πείθεται εύκολα, παρά τους ισχυρισμούς κάποιων για κουτόφραγκους. Διαβάζουμε:

"Μετά την αναγκαστική παραίτηση του Γερμανού υπουργού άμυνας Karl-Theodor zu Guttenberg, υπό την πίεση της αποκάλυψης ότι μεγάλο μέρος της διδακτορικής του διατριβής ήταν προϊόν λογοκλοπής, το κυνήγι της ακαδημαϊκής λογοκλοπής συνεχίζεται, διαμέσου του διαδικτύου, στη Γερμανία. Η ιστοσελίδα των «κυνηγών» � κυρίως ανωνύμων � φιλοξενείται στο "wikia", ονομάζεται "VroniPlag Wiki" και είναι στα γερμανικά...
Όπως φαίνεται και στην ιστοσελίδα, αφού εντόπισαν πολλά σημεία λογοκλοπής στη διατριβή της δικηγόρου Veronica Sass, κόρης του πρώην Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Edmund Stoiber, ασχολούνται τώρα με τη διερεύνηση των διδακτορικών της Silvana Koch-Mehrin, ανώτερου στελέχους του κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Matthias Profrock, πολιτικού.των χριστιανοδημοκρατών.
Στην ιστοσελίδα σημειώνεται ότι το έργο τους δεν έχει σχέση με την πολιτική ή τη λασπολογία και ότι στόχος τους είναι να διασφαλιστεί η επιστημονική ακεραιότητα των διδακτορικών τίτλων στη Γερμανία."



Ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ανάμεσα στους λογοκλόπους ψευτοδιδάκτορες που ανακάλυψε η κίνηση αυτή είναι και ο γνωστός Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος κατά τα άλλα ήταν κατά της διαφθοράς.


Η υπόθεση αυτή έγινε άλλη μία αφορμή για να φανεί η διαφορά μεταξύ Ελληνικής και Γερμανικής νοοτροπίας, καθώς κάποιοι Κρήτες διέγνωσαν "βρώμικο πόλεμο" κατά του λογοκλόπου πολιτικού, προφανώς γιατί στην Ελλάδα θεωρείται αυτονόητο ένας πολιτικός να εξασφαλίζει (και) ακαδημαϊκή ασυλία προκειμένου να αποκτήσει τίτλους που θα προωθήσουν την πολιτικάντικη καριέρα του.

Την κατοχή διδακτορικού τόνιζε κι ο ίδιος ο πολιτικός σε αγιογραφικές συνεντεύξεις του:

"Ο Κρητικής καταγωγής πολιτικός γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Duisburg. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στη Βόννη, όπου έγραψε και την διδακτορική του διατριβή."


Η συνέχεια όμως ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τον ένθερμο οπαδό της διαφάνειας Χατζημαρκάκη:

"Και πέμπτη περίπτωση γερμανού πολιτικού με διδακτορικό τίτλο προϊόν λογοκλοπής αποκάλυψε το Blog για επιστημονική αξιοπιστία de.vroniplag.wikia.com, που έχει βάλει στο μικροσκόπιο διδακτορικές εργασίες επωνύμων.
Αυτή τη φορά κρεμάστηκε στα μανταλάκια ως ύποπτος λογοκλοπής ο ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος των Ελευθέρων Δημοκρατών Γιώργος Χατζημαρκάκης.
Σύμφωνα με το blog, ο Χατζημαρκάκης στην εργασία του με θέμα: "Παγκοσμιοποίηση πληροφορικής. "Μοντέλο συνεργασίας της παγκόσμιας διακυβέρνησης σχετικά με το παράδειγμα του ηλεκτρονικού εμπορίου", έχει συμπεριλάβει με ελαφρές προσαρμογές κείμενα από άλλες επιστημονικές εργασίες, χωρίς να είναι διακριτό ποια είναι δικά του και ποια ξένα.
Η έρευνα που άρχισε στις 12/5 από εθελοντές ερευνητές, διαπίστωσε λογοκλοπή στο 22% των σελίδων της εργασίας που ερεύνησε μέχρι χθες."



Πότε άραγε θα γίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου παρατηρείται το φαινόμενο τα μέλη της διεφθαρμένης "ελίτ" να αποκτούν τίτλους σπουδών και έρευνας στα πλέον πιθανά και απίθανα αντικείμενα, πολλές φορές ταυτόχρονα με την άσκηση υπουργικών καθηκόντων;