Wednesday, June 1, 2011

Οι συνδικαλιστάδες των ΙΕΚ: Σκανιάκος Σπυρίδων

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο παρασκήνιο πίσω από διάφορες συνδικαλιστικές κινήσεις στον ευρύτερο εκπαιδευτικό χώρο, καθώς και στο ποιοί είναι οι υποτιθέμενοι "ωρομίσθιοι" των ΙΕΚ και ΤΕΙ που κατά καιρούς προβάλουν αξιώσεις.

Η περίπτωση του Σκανιάκου Σπυρίδωνα είναι τυπική αυτής της νοσηρής πραγματικότητας. Ο συγκεκριμένος επίδοξος συνδικαλιστής των ΙΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για την επίσχεση εργασίας που έκανε στο ΙΕΚ Κορυδαλλού, στην οποία τονίζει πως είναι μέλος της γνωστής αμαρτωλής ΕΛΜΕ Πειραιά, από την οποία και προσδοκά την αντίστοιχη υποστήριξη στα αιτήματά του. Το ερώτημα είναι ποιός είναι στην πραγματικότητα ο Σκανιάκος Σπυρίδων;

Ο Σκανιάκος Σπυρίδων αυτοπροσδιορίζεται ως μεταλλεργάτης που έγινε εκπαιδευτικός, και για την ακρίβεια εκπαιδευτικός με ειδικότητα ΔΕ01.02 Μηχανοτεχνίτης (υπενθυμίζουμε πως το ΔΕ σημαίνει "Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης"). Μετά από την απόκτηση της γνωστής προϋπηρεσίας, διορίστηκε το 2007 τοποθετούμενος στη Φθιώτιδα. Όμως τον επόμενο χρόνο συνέβη ένα παράδοξο που χαρακτηρίζει το σύνολο των ΔΕ και ΤΕ: Ενώ υποτίθεται πως διορίζονται σε συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες υπάρχουν υπαρκτά (και ελάχιστα) κενά της "ειδικότητάς" τους, τον αμέσως επόμενο, αν όχι τον ίδιο, χρόνο επιτυγχάνουν είτε μετάθεση είτε απόσπαση. Υποτίθεται δηλαδή πως διορίζονται για να καλύψουν ένα συγκεκριμένο κενό σε κάποια περιοχή, αλλά αμέσως μετά το διορισμό τους η ανάγκη αυτή παύει να ισχύει, οπότε και επιστρέφουν τάχιστα στο σπίτι τους.

Με τον ίδιο τρόπο, βλέπουμε τον Σκανιάκο να επιτυγχάνει το 2008 μετάθεση στον Πειραιά, και ταυτόχρονα να προσλαμβάνεται και στα δημόσια ΙΕΚ της περιοχής.

Ο Σκανιάκος Σπυρίδων δεν τονίζει τυχαία τη συμμετοχή του στην ΕΛΜΕ Πειραιά, η οποία μας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν και θα μας απασχολήσει πολλές φορές στο μέλλον. Είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη ΕΛΜΕ είναι από τις πλέον επαίσχυντες συνδικαλιστικές ομάδες, και υπενθυμίζουμε το ρόλο της στην εκδίωξη διευθύντριας νυκτερινού σχολείου γιατί αυτή τηρούσε τη νομιμότητα.

Ο Σκανιάκος λοιπόν έχει ιδιαίτερη συνδικαλιστική δράση, καθώς μετέχει ενεργά και στο σύλλογο των "εκπαιδευτικών" ΔΕ01, αλλά και στηρίζει ένθερμα ένα συγκεκριμένο χώρο.

Τον βλέπουμε λοιπόν να εκφράζει τη συμπαράστασή του στους λαθρομετανάστες, καθώς και στους καταληψίες λαθρομετανάστες της Νομικής και μετέπειτα της Υπατίας, ενώ δεν παρέλειψε να δηλώσει και την υποστήριξή του στα αλαλάζοντα στίφη των μωαμεθανών που τρομοκράτησαν την Αθήνα, μιλώντας για "μεγάλη διαδήλωση για το κοράνι".

Ενώ όμως παρουσιάζεται τόσο ευαίσθητος σε θέματα εργασίας και διαφόρων ομάδων αναξιοπαθούντων (αν μπορούν να χαρακτηριστούν ως αναξιοπαθούντες οι μωαμεθανοί εγκληματίες που τρομοκρατούν ολόκληρες συνοικίες), δε φάνηκε το ίδιο ευαίσθητος στο να διεκδικήσει τη θέση ενός ωρομισθίου στα ΙΕΚ, αν και διορισμένος μόνιμος "εκπαιδευτικός", και μάλιστα διορισμένος και μετατεθείς προνομιακά, όπως όλοι άλλωστε οι ΔΕ και ΤΕ.

Ευαίσθητος λοιπόν ο λαύρος συνδικαλιστής, αλλά όχι τόσο ώστε να μη χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του για να στερήσει από έναν ωρομίσθιο τα "δεδουλευμένα" που τώρα απαιτεί.

Αυτοί είναι οι υποκριτές συνδικαλιστάδες που εσχάτως προέκυψαν και στα ΙΕΚ. Και δεν είναι τυχαίο το ότι ο Σκανιάκος ζητά την παρέμβαση της ΕΛΜΕ της οποίας είναι μέλος, αν και η ΕΛΜΕ δεν έχει καμία θεσμική αρμοδιότητα στο χώρο των ΙΕΚ. Όμως υπόγεια οι ΟΛΜΕδες έχουν καταστήσει και το χώρο των ΙΕΚ πεδίο ανεξέλεγκτης δράσης, διορίζοντας εκεί ως ωρομίσθιους τους μονίμους εκπαιδευτικούς της φατρίας τους, τα παιδιά και λοιπούς συγγενείς τους, καθώς και γκόμενες και γκόμενους τόσο δικούς τους όσο και συγγενών και φίλων. Και φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις αποσπάσεις στα ΙΕΚ των μονίμων εκπαιδευτικών, θέμα στο οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί με στοιχεία.