Sunday, May 22, 2011

Η Τουρκία διδάσκει την πολυπολιτισμικότητα

Ενώ στην Ελλάδα υπουργοί τύπου Διαμαντοπούλουδίνουν απλόχερα χώρους και κονδύλια για τζαμιά, και ενώ κάποιοι θιασώτες της θολοκουλτούρας (και όχι μόνο στην Ελλάδα) ανησυχούν μήπως οι μουσουλμανόπαιδες εκτεθούν σε χριστιανικά σύμβολα, οι Τούρκοι δε δείχνουν να έχουν τέτοιες αναστολές.

Έτσι, την ίδια ώρα που η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί στην Αθήνα δεν υπάρχουν τζαμιά, και την ίδια ώρα που οι πολιτικοί διαγωνίζονται στο νενεκισμό, στην κατεχόμενη Κύπρο δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στα δικαιώματα των χριστιανών:

"Ανίερη πρόκληση της ψευδοαστυνομίας στα κατεχόμενα ημερα των Χριστουγέννων, παραβιαζει για άλλη μια φορά τα δικαιώματα των εγκλωβισμένων του Ριζοκαρπάσου.
Οι ψευδοαστυνομικοί δεν διστάσαν να εισβάλουν στον Ιερό Ναό του λίγο μετά την έναρξη της Θείας Λειτουργίας, να βγάλουν έξω τους πιστούς μαζί με τους Ιερείς, απαγορεύοντας τους την συνέχιση της Ακολουθίας, με το «αιτιολογικό» ότι δεν είχαν καταθέσει αίτηση."


Για όσους αφελώς νομίζουν ότι οι Τούρκοι επιφυλάσσουν τέτοια μεταχείριση μόνο στους Ορθόδοξους ή μόνο στους Έλληνες, η απάντηση έρχεται από τη Χουριέτ:


"Η σωρός ενός συνταξιούχου Καναδού διπλωμάτη μεταφέρθηκε σε άλλη γωνιά στο νεκροταφείο της πόλης Bodrum (πρόκειται για την αρχαία Αλικαρνασσό) στην Τουρκία, μετά από καταγγελίες οικογένειας της περιοχής. Η σύζυγος του πρόσφατα χαμένου διπλωμάτη Hans Himmelbach είναι βαθιά δυσαρεστημένη με το περιστατικό και λέει ότι έκανε προσπάθειες για να σταματήσει την μετεγκατάσταση, αλλά ήταν όλες μάταιες.

Η σωρός του συνταξιούχου Καναδού διπλωμάτη Hans Himmelbach μεταφέρθηκε σε μια απομακρυσμένη γωνιά του νεκροταφείου του Μποντρούμ, όπου θάφτηκε, γιατί μια εξέχουσα οικογένεια της τοπικής κοινωνίας, ‘ανησυχούσε’ με την μικρή απόσταση που είχε η σωρός του Καναδού από τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων.

«Δεν μπορώ να χωνέψω ότι ο τάφος του συζύγου μου μεταφέρθηκε σε μια γωνία, επειδή οι ιδιοκτήτες του γειτονικού τάφου δεν τον ήθελαν. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει στη χώρα μου ή στον λαό της χώρας μου. Η πράξη αυτή μας πάει πολύ πίσω, έχω χάσει τον ύπνο μου », δήλωσε η Τουρκάλα σύζυγός του διπλωμάτη, Ilknur Kummul Himmelbach, πρώην αθλήτρια της εθνικής Τουρκίας και κάτοχος τουρκικού ρεκόρ.

Ο 61χρονος Hans Himmelbach εγκαταστάθηκε στην πόλη Torba με τη σύζυγό του το 2004. Πέθανε στις 20 Οκτωβρίου 2010. Μόλις δόθηκε η άδεια, το φέρετρό του παραδόθηκε στο νεκροταφείο Torba και συνοδεύθηκε και από μουσουλμανική και από χριστιανική τελετή, μετά από αίτημα της συζύγου του. Οι συμμετέχοντες και από τις δύο θρησκείες σκέφτηκαν ότι η τελετή συνέβαλε στο κλίμα της ανοχής.

Παρ’ όλα αυτά, η Ilknur Himmelbach συγκλονίστηκε μια μέρα όταν δημοτικοί υπάλληλοι της είπαν ότι η οικογένεια Dayoglu, μία από τις κορυφαίες οικογένειες της Αλικαρνασσού, ζήτησε τη μετεγκατάσταση της σωρού του Himmelbach, γιατί ο τάφος του βρισκόταν «δίπλα στους συγγενείς τους».

Αντιδρώντας στην μετεγκατάσταση του σωρού του συζύγου της, η Ilknur Himmelbach ζήτησε από τον Δήμο του Μποντρούμ πέντε φορές να παρέμβει. Οι προσπάθειές της ήταν μάταιες, όμως, και ο τάφος του συζύγου της μεταφέρθηκε 20 μέτρα πιο πέρα και τώρα στερείται μιας κατάλληλης ταφόπετρας.

"Αν μου έλεγαν ότι αυτό το περιστατικό επρόκειτο να συμβεί πριν από 30 χρόνια, δεν θα το είχα πιστέψει. Ο σύζυγός μου δεν αξίζει τέτοια αντιμετώπιση. Ήρθε στην Τουρκία για να με κάνει ευτυχισμένη», δήλωσε η Ilknur Himmelbach.

Το μέλος του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος, ή CHP, Dursun Goktepe και ο τέως επικεφαλής της περιοχής του Torba, Turgut Kavcar, έδωσαν τα συλλυπητήριά τους προς την Ilknur Himmelbach. "Ως κάτοικοι του Bodrum, είμαστε πολύ άδικοι όσον αφορά αυτό το θέμα. Αυτή η ντροπή θα μας βλάψει. Για να ανακουφίσω τον πόνο της συζύγου του Himmelbach, θα θέσω το θέμα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου για να κάνει ό, τι απαιτείται », δήλωσε ο Goktepe.

Ο δήμαρχος της Αλικαρνασσού από το Δημοκρατικό Κόμμα, ή DP, Mehmet Kocadon, είπε ότι δεν γνώριζε ότι η σωρός του ανθρώπου μετακινήθηκε βίαια. «Δεν έλαβα κάποια ειδοποίηση ότι η θέση του τάφου μετακινήθηκε. Όσον αφορά το θέμα, δύο οικογένειες είχαν μία διαπραγμάτευση και πήραν μια αμοιβαία απόφαση. Αν κάτι συνέβη λόγω παρεξήγησης, πιστεύω ότι είναι πολύ λυπηρό», δήλωσε ο Kocadon.

Μιλώντας για την μετακίνηση του τάφου του Himmelbach, ο επιχειρηματίας Sinan Dayoglu, είπε ότι αν και άνθρωποι από διαφορετικές θρησκείες βρίσκονται στο ίδιο νεκροταφείο, θα πρέπει να τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χώρους.

«Έβαλαν τον τάφο του Himmelback δίπλα στον τάφο της μητέρας μου Sukriye Saman και του ξαδέρφου μου Burak Dayoglu. Στον κόσμο, οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με τοίχους ή σύρματα, ακόμα κι αν είναι στο ίδιο νεκροταφείο. Πρόκειται για το σεβασμό της πίστης και των θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε ο Day?oglu.

"Έχουμε αντιρρήσεις, διότι δεν αισθανόμαστε άνετα να προσφέρουμε μουσουλμανικές προσευχές δίπλα ακριβώς από ένα χριστιανικό τάφο. Εμείς δεν προσπαθήσαμε να βλάψουμε κανέναν», είπε ο Dayoglu."


Εδώ μπορείτε να δείτε και σχετικές φωτογραφίες από το λάκκο όπου οι πολυπολιτισμικοί Τούρκοι παράχωσαν τον ξένο διπλωμάτη και σύζυγο της λαμπρής Τουρκάλας αθλήτριας, ο οποίος από αγάπη για τη σύζυγό του κατέληξε να θαφτεί με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία.

Αν άραγε συνέβαινε παρόμοιο περιστατικό στην Ελλάδα, θα βλέπαμε όχι μόνο τους επαγγελματίες "παρατηρητές του Ελσίνκι" τύπου Βαλιανάτου να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, αλλά και οι μουσουλμάνοι (λαθρο)μετανάστες θα έβγαιναν στους δρόμους καίγοντας και καταστρέφοντας όπως είδαμε να γίνεται στο παρελθόν, και μάλιστα χωρίς καμία αντίδραση από τη συντεταγμένη πολιτεία.


Και για όσους πάλι νομίζουν ότι οι άλλες μουσουλμανικές χώρες είναι λιγότερο μισαλλόδοξες, ας δούμε και τι συμβαίνει στη Νιγηρία:

"Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις κατά χριστιανών στη Νιγηρία. Άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ σε μια εκκλησία με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι συμπεριλαμβανομένου και ενός ιερέα. Ακόμη ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από παρόμοια επίθεση σε παρακείμενη εκκλησία...

Την Παρασκευή, σε χωριό κοντά στην πόλη Τζος στην κεντρική Νιγηρία άλλοι 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικων εορταστικών εκδηλώσεων, σύμφωνα με το Γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sun, πηγές από την πολιτειακή «υπηρεσία πληροφόρησης» έκαναν λογο για εκατοντάδες τραυματίες"από τη θρησκευτικού χαρακτήρα βία."


Οι επιθέσεις αυτές έγιναν στα πλαίσια μουσουλμανικής εκστρατείας ώστε «να μην εορταστούν τα Χριστούγεννα στην πολιτεία».

Βέβαια, οι ίδιοι μουσουλμάνοι είναι που στην Ελλάδα ως λαθρομετανάστες διαμαρτύρονται γιατί δεν έχουν τζαμιά.


Αυτή λοιπόν είναι η εφαρμογή της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα στις χώρες που απαιτούν από την Ελλάδα να καταργήσει τις παραδόσεις της μη τυχόν και οι μουσουλμανόπαιδες που φοιτούν στα Ελληνικά σχολεία αποφασίσουν να αλλάξουν θρησκεία.