Saturday, May 21, 2011

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών

Το πάντα ενδιαφέρον blog Εκπαιδευτικοί Λήμνου παραθέτει ένα περιστατικό που δείχνει πολλά για τις παθογένειες της εκπαίδευσης.

Ο δάσκαλος ακριτικής περιοχής προτρέπει τους μαθητές να παρακολουθήσουν το νεοταξίτικο εγχείρημα παραχάραξης της ιστορίας του 1821 από το ΣΚΑΙ. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως η επικοινωνία του δασκάλου με τα παιδιά γίνεται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Το συμβάν αυτό δε δείχνει μόνο την εισχώρηση προπαγανδιστικών στοιχείων στην εκπαιδευτική διαδικασία, και ας μην ξεχνούμε ότι αν κάποιος εκπαιδευτικός παρακινούσε με τον ίδιο τρόπο τους μαθητές του να παρακολουθήσουν μία λιγότερο "προοδευτική" εκπομπή θα μπορούσε εύκολα να κατηγορηθεί και στοχοποιηθεί ως "φασίστας" και "ακροδεξιός".

Βλέπουμε επιπλέον το δάσκαλο να κινείται εξωθεσμικά, δημιουργώντας ηλεκτρονικά κανάλια επικοινωνίας με τους μικρούς μαθητές, και ο πρωταγωνιστής "Γιάννης" δημιουργεί ένα προηγούμενο που περιθωριοποιεί τους εκπαιδευτικούς που θα τον διαδεχθούν και που θα θελήσουν να κινηθούν εντός του θεσμικού πλαισίου του λειτουργήματός τους.