Friday, May 20, 2011

Ο κουμπάρος Άρης Αλεξόπουλος

Η διαπλοκή μεταξύ πολιτικού και πανεπιστημιακού χώρου είναι γνωστή και καθόλου νεοφανής. Η περίπτωση του Άρη Αλεξόπουλου δείχνει για μία ακόμη φορά τις διαδρομές που συνδέουν το Ελληνικό πανεπιστήμιο με τα σαλόνια της εξουσίας:

"Όπως είχε αποκαλύψει προ ημερών το Press-gr, την παραίτησή του είχε υποβάλει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και (τέως πρύτανης του ΕΜΠ) Ανδρέας Ανδρεόπουλος έκανε λόγω διάστασης απόψεων σε κρίσιμα θέματα και αδυναμία συνεννόησης με την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη. Για εβδομάδες δεν είχε βρεθεί πρόσωπο για να τον αντικαταστήσει. Τελικά, τοποθετήθηκε ο Άρης Αλεξόπουλος.
Ποιος είναι ο Άρης Αλεξόπουλος; Κουμπάρος του Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος τον γνώριζε από την δεκαετία του 1980 και τον είχε παντρέψει το 2007.
Μετά τις εκλογές του 2009 είχε τοποθετηθεί Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με υπουργό την Λούκα Κατσέλη. Παραιτήθηκε όμως στη συνέχεια, αμέσως, επικαλούμενος προσωπικούς λόγους.
Τότε όμως ο Νεοκλής Θεοδωρόπουλος είχε αποκαλύψει στο Press-gr (διαβάστε εδώ) το παρασκήνιο της "παραίτησης" εκείνης, στην οποία φαίνεται να είχαν παίξει ρόλο συνεργάτες τόσο του Θ. Πάγκαλου όσο και του Χ. Παμπούκη, λόγω...
εσωτερικών συγκρούσεων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης όπου είναι επίκουρος καθηγητής ο Α. Αλεξόπουλος.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα εκείνου του δημοσιεύματος: "...Το όνομα του Αλεξόπουλου ανακοινώνεται Τετάρτη απόγευμα. Από εκεί αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. «Ανώνυμα» τηλεφωνήματα που γίνονται στο Μαξίμου αλλά και σε γραφεία εφημερίδων από δήθεν «φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης», ρωτούν αν είναι αλήθεια ότι ο «κος Αλεξόπουλος είναι κουμπάρος της Κατσέλη και αν αυτό αποτελεί πρόβλημα». Ένα τμήμα του Μαξιμου που έχει στόχο να δημιουργήσει κρίση στις σχέσεις Κατσέλη και Γ. Παπανδρέου, κυρίως λόγω των διαφωνιών μαζί της στην οικονομική πολιτική, δράττεται της ευκαιρίας να δώσει ένα καλό χτύπημα στην Λ. Κατσέλη, η οποία δήθεν «παραβιάζει» τους κανόνες διαφάνειας που έχει θεσπίσει ο ΓΑΠ. Στέλεχος του Μαξίμου τηλεφωνεί στην Λ. Κατσέλη και την επιπλήττει που «αποσιώπησε» τη σχέση της με τον Αλεξόπουλο. Η Λ. Κατσέλη ανταπαντά ότι αυτή η σχέση είναι σε όλους γνωστή, στον Χ. Παμπούκη, σε πολλούς άλλους του άμεσου περιβάλλοντος Παπανδρέου, ακόμα και στον ίδιο. Επσημαίνει σε έντονο επίσης ύφος ότι την επιλογή την έκανε αφού του Μαξίμου είχε κάνει όλη την προεπιλογή και το ίδιο είχε επιλέξει τον Α. Αλεξόπουλο. Παρ�όλα αυτά δεν υπερασπίζεται μέχρι τέλους τον Α. Αλεξόπουλο και ζητεί «οδηγίες» για τα περαιτέρω από το Μαξίμου, το οποίο της ανταπαντά «περίμενε»...""


Ο τέως πρύτανης γίνεται γενικός γραμματέας σε υπουργείο, και στη συνέχεια τον διαδέχεται ο επίκουρος καθηγητής, ο οποίος πιο πριν είχε τοποθετηθεί ως ειδικός γραμματέας σε άλλο υπουργείο, αλλά είχε απομακρυνθεί λόγω ενδοπανεπιστημιακών διενέξεων, στις οποίες έλαβαν μέρος και άλλοι πολιτικοί-πανεπιστημιακοί.

Φαίνεται πάντως πως ο Αλεξόπουλος είναι πασπαρτού για όλα τα υπουργεία, και όποτε υπάρχει κενή καρέκλα το αξιοκρατικό σύστημα τον επιλέγει με ιδιαίτερη ευκολία.

Υποθέτουμε επίσης ότι η διαπλοκή του με πολιτικά πρόσωπα και οι κουμπαριές δεν έπαιξαν ρόλο στο να αποκτήσει θέση στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ούτε φυσικά το γεγονός ότι ο κουμπάρος του διετέλεσε (και) Υπουργός Παιδείας.

Όλα αυτά δείχνουν ότι μεγάλο μέρος θέσεων στα Ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι παρά πολιτικές (και οι υπόλοιπες αποτελούν κληροδοτήματα για την αποκατάσταση πανεπιστημιακών γόνων).

Η δε ευκολία με την οποία "πανεπιστημιακοί" εναλλάσσονται στις καρέκλες των υπουργείων δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για κανέναν, καθώς οι δύο χώροι έχουν κοινό αποχωρητήριο.