Monday, April 18, 2011

Διδακτορικά υπουργών στη Γερμανία και στην Ελλάδα

Ενώ στην Ελλάδα όλοι μιλούν με θαυμασμό για τις επιστημονικά ανύπαρκτες περγαμηνές των πολιτικάντηδων, στη Γερμανία φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο.

Ο παντοδύναμος Υπουργός ’μυνας της Γερμανίας βρέθηκε να κατηγορείται για λογοκλοπή:

"Με αντιγραφή φαίνεται πως ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή ο υπουργός ’μυνας της Γερμανίας. Ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ κατηγορείται για «ασύστολη λογοκλοπή» και «απάτη» από τον καθηγητή Νομικής Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο...
Σύμφωνα με την εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, που επικαλείται τις δηλώσεις του καθηγητή, μακροσκελή τμήματα της διατριβής του υπουργού, ήταν σχεδόν όμοια με ήδη δημοσιευμένα κείμενα, άλλων συγγραφέων, χωρίς μάλιστα να αναφέρονται οι πηγές. "Η αντιγραφή άλλων κειμένων εμφανίζεται σε όλη τη διατριβή και αφορά όλο το περιεχόμενό της", δήλωσε ο Φίσερ-Λεσκάνο.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το θέμα έχει ήδη ανατεθεί σε επίτροπο ελέγχου στο πανεπιστήμιο της Βηρυττού, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του ο τσου Γκούτενμπεργκ το 2007 και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό.

"Αναμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας με ψυχραιμία. Η διατριβή προετοιμάστηκε με την καλύτερη γνώση και συνείδηση", τόνισε ο εκπρόσωπος. του γερμανικού υπουργείου.

Ο Γερμανός πολιτικός είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Γερμανία και ξεπερνά στις δημοσκοπήσεις την ’νγκελα Μέρκελ. Είναι στέλεχος της Βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και διορίστηκε υπουργός Αμυνας μετά τις εκλογές του 2009.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Καρλ Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ έχει βρεθεί στο στόχαστρο του Τύπου, εξαιτίας μίας σειράς περιστατικών στους κόλπους του στρατού, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός εκπαιδευόμενου ναύτη σε εκπαιδευτικό πλοίο τον περασμένο χρόνο."


Βλέπουμε πως στη Γερμανία το διδακτορικό που ο φιλόδοξος πολιτικάντης έφτασε μέχρι τη Βηρυττό(!) για να εξασφαλίσει πέρασε από κόσκινο και η κοινή γνώμη ενημερώθηκε όπως έπρεπε, παρά τις συνηθισμένες ρητορίες των πολιτικών γραφείων. Στην Ελλάδα σχεδόν κανένας δε φαίνεται διατεθειμένος να θίξει το περιεχόμενο των υποτιθέμενων διδακτορικών των πολιτικών. ’λλωστε, ο τύπος αποσιώπησε ακόμα και το γεγονός ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δρούτσας δήλωνε διδάκτορας χωρίς να είναι.

Εκείνο όμως που κάνει ακόμα πιο εξοργιστική την κάλυψη που προσφέρεται στους απατεώνες ψευτοδιδάκτορες στην Ελλάδα είναι η συνέχεια της υπόθεσης: Ο πρόεδρος του πανεπιστημίου της Βυρηττού βγήκε ο ίδιος να δώσει εξηγήσεις: "ο κ. Γκούτενμπεργκ είχε χρησιμοποιήσει στη διδακτορική του διατριβή, η οποία ολοκληρώθηκε το 2006, μακροσκελή τμήματα από άλλα δημοσιευμένα κείμενα χωρίς να κάνει παραπομπές στις πηγές του... ο κ. τσου Γκούτενμπεργκ παραβίασε σε σημαντικό βαθμό τις επιστημονικές αρχές..."

Με άλλα λόγια, ο ίδιος ο πρόεδρος του πανεπιστημίου μίας χώρας που για δεκαετίες θεωρείται εμπόλεμη ζώνη έκανε αυτό που κανένας πρόεδρος Ελληνικού πανεπιστημίου δεν έχει το θάρρος να κάνει. Όσο για τον ίδιο τον Γερμανό υπουργό, αποποιήθηκε εκουσίως τον τίτλο του διδάκτορα και δήλωσε μεταμέλεια, προτού παραιτηθεί από τη θέση του:


"Ήμουν τόσο αλαζόνας που πίστεψα ότι θα μπορούσα να τετραγωνίσω τον κύκλο, προσπαθώντας να συνδυάσω το πάθος μου για την πολιτική και τη δουλειά, με τις ακαδημαϊκές και πνευματικές προκλήσεις καθώς και την πατρότητα."


Έπρεπε πριν ξεκινήσει το διδακτορικό του εν μέσω τόσων υποχρεώσεων να ρωτήσει πως τα κατάφερε για παράδειγμα ο Βουλγαράκης, ή πως τα καταφέρνει τώρα η Ντόρκα Τζάκρη, για να αναφέρουμε δύο μόνο περιπτώσεις εγχώριων πολιτικών εγκεφάλων.

Την ίδια στιγμή λοιπόν, στην Ελλάδα πλήθος πολιτικών και άλλων παραγόντων παρουσιάζονται ως διδάκτορες χωρίς κανείς να ασχολείται με το αν και πως έλαβαν τον τίτλο, ιδιαίτερα όταν πολλοί από αυτούς εμφανίζονται να αποκτούν διδακτορικά τον καιρό που υποτίθεται πως διοικούσαν υπουργεία και οργανισμούς. Στην περίπτωση του Δρούτσα, αποκαλύφθηκε πως δεν είχε ούτε τυπικά τον τίτλο του διδάκτορα, αλλά ήταν τόσο ξετσίπωτος που στις συνεντεύξεις του μιλούσε για "το πρώτο του διδακτορικό", αφήνοντας να εννοηθεί πως έχει και δεύτερο! Φυσικά χωρίς αυτό να θεωρηθεί σκάνδαλο από κανένα κόμμα και από κανέναν πανεπιστημιακό...