Thursday, April 7, 2011

Καινούριο ανέκδοτο: Ευρεσιτεχνίες στην Ελλάδα

Ένα από τα πολλά ασθενή σημεία της Ελληνικής πραγματικότητας που έχει θίξει ο Πανάρετος, και που κατά περίεργο τρόπο κανένας άλλος υπουργός ή βουλευτής δεν έχει θίξει στο παρελθόν (γεγονός ενδεικτικό ίσως των προσωπικών ενδιαφερόντων του πολιτικού συρφετού):


"Εάν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πατεντών, θα δει ότι το 2007 χορηγήθηκαν 54.700 πατέντες, το 2008 59.009 πατέντες και το 2009 51.989. Από αυτές, με χώρα προστασίας την Ελλάδα, είχαμε εννιά το 2007, οκτώ το 2008 και δεκατρείς το 2009. Δηλαδή, περίπου μία στις έξι χιλιάδες από αυτές που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμιά από αυτές δεν δόθηκε σε πανεπιστήμιο ή ερευνητικό κέντρο."


Με άλλα λόγια, η καινοτομία είναι ανύπαρκτη στην Ελλάδα, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες ακμάζει. Όσο για τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα, απέτυχαν παταγωδώς στο να δημιουργήσουν κάποια ιδέα που θα μπορούσε να έχει εμπορικό αντίκρυσμα. Αυτό όμως δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν, γιατί στην Ελλάδα η επιστήμη έχει μόνο αφηρημένο χαρακτήρα, και ό,τι σχετίζεται με την αγορά καταδικάζεται από την Αριστερά μετά βδελυμίας.

Ακόμα όμως κι αν η διαδικασία για την κατοχύρωση πατεντών ήταν προσιτή στον καθένα, το επόμενο ερώτημα είναι εάν στην Ελλάδα θα υπήρχαν οι συνθήκες ώστε αυτές οι πατέντες να αναπτυχθούν και να δοκιμαστούν στην πράξη, και το κυριότερο εάν η πραγματικότητα θα επέτρεπε στον εφευρέτη να μπει στον κόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι κατά το 2010 στην Αμερική η IBM έλαβε 5896 πατέντες, η Samsung 4551 πατέντες, και η Microsoft 3094 πατέντες. Δηλαδή κάθε μία από αυτές τις εταιρίες έχει περισσότερες πατέντες σε μία ημέρα από όσες η Ελλάδα σε έναν ολόκληρο χρόνο.

Για την κατάσταση στην Ελλάδα την απάντηση έδωσε ο Πανάρετος σε συνέντευξη που έδωσε με αφορμή την παραίτηση του Μητσού:

"...εδώ δεν μιλάμε για μισθούς, μιλάμε για ενίσχυση ερευνητικής προσπάθειας. Κάποιοι βέβαια προσλαμβάνονται για να συνεισφέρουν και να συμβάλλουν στο ερευνητικό πρόγραμμα. Ομως θα σας θέσω το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα εδώ. Τι έχει πετύχει η Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της έρευνας σε όλα αυτά τα χρόνια; Και επειδή εμένα μου αρέσει να μιλάω με στοιχεία και όχι με γενικότητες και πολλά λόγια ...

Η έρευνα στην Ελλάδα και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας έχει χρηματοδοτήσει διαχρονικά πάμπολλα προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας. Ένας από τους τρόπους που η εφαρμοσμένη έρευνα αξιοποιείται είναι οι πατέντες. Δηλαδή, κάποιος που κάνει κάτι νέο το κατοχυρώνει με μία πατέντα. Λοιπόν, στα τρία τελευταία χρόνια, κοιτάζοντας τα στοιχεία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο μία περίπου στις εφτά χιλιάδες πατέντες που δόθηκαν, δόθηκε σε μονάδα στην Ελλάδα. Μία στις εφτά χιλιάδες. Νομίζω σε ένα σύνολο 180.000 στην Ευρώπη δόθηκαν περίπου εικοσιπέντε στην Ελλάδα. Από αυτές καμμία δεν αφορούσε Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ ή ερευνητικό κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι και οι επιλογές που κάναμε στα προγράμματα που χρηματοδοτούσαμε, αλλά και τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα."


Ο Πανάρετος υπογράμμισε με τον καλύτερο τρόπο την αποτυχία της επιστήμης στην Ελλάδα...