Monday, April 4, 2011

Σχετικά με τη μη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για την απόφαση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας να μην επιτρέψει τη μονιμοποίηση εκπαιδευτικών με το αιτιολογικό "της μη παρακολούθησης της εισαγωγικής επιμόρφωσης".

Υπήρξε επίσης η τοποθέτηση του Χρήστου Φουσέκη (αναπληρωματικού αιρετού μέλους του ΠΥΣΔΕ Γ΄Αθήνας) σχετικά με το θέμα, η οποία αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο της μονιμοποίησης, και μεταξύ άλλων σημειώνει:

"Συγκεκριμένα η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας να μη μονιμοποιήσει τους συναδέλφους μας επικαλείται τις διατάξεις των άρθρων 39 και 40 του νόμου 3528/2007. Τα συγκεκριμένα όμως άρθρα και ειδικά το άρθρο 40, παρ. 3 ορίζει ότι: « 3. Με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπη­ρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια, με εξαίρεση τους υπαλλήλους στους οποίους έχει επιβλη­θεί πειθαρχική ποινή ή για τους οποίους υφίσταται πει­θαρχική εκκρεμότητα ή υπάρχει δυσμενής έκθεση αξιο­λόγησης των ουσιαστικών προσόντων. Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις για τη μονιμοποίηση ή μη αποφαίνε­ται το υπηρεσιακό συμβούλιο εντός δύο (2) μηνών από τη συμπλήρωση της δοκιμαστικής υπηρεσίας. Για την αυτοδίκαιη μονιμοποίηση εκδίδεται διαπιστωτική πράξη του οργάνου που είναι αρμόδιο για το διορισμό.»

Εφόσον λοιπόν, η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας δεν επικαλείται ότι στους μη μονιμοποιηθέντες συναδέλφους είχε επιβληθεί πειθαρχική ποινή, εφόσον δεν αναφέρει ότι εκκρεμούσε σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη και εφόσον δεν παραπέμπει στην ύπαρξη δυσμενούς έκθεσης αξιολόγησής τους αλλά στην απουσία έκθεσης αξιολόγησης τους, η απόφαση της ΔΙΔΕ Καβάλας για μη μονιμοποίηση των συν/λφων είναι παράνομη και καταχρηστική, αφού, όταν απουσιάζουν οι ως άνω προϋποθέσεις, με τη συμπλήρωση της διετούς δοκιμαστικής υπη­ρεσίας οι υπάλληλοι μονιμοποιούνται αυτοδίκαια!"


Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στο ζήτημα των "εισαγωγικών επιμορφώσεων", οι οποίες ταλαιπωρούν τους νεοδιόριστους τη στιγμή που θα μπορούσε να τους διανέμεται ένας οδηγός αναφοράς σε υπηρεσιακά θέματα. Το Υπουργείο Παιδείας όμως προτιμά να τους εξαναγκάζει στο να παρακολουθήσουν αυτό το ιδιότυπο "φροντιστήριο", προκειμένου κάποια "στελέχη της εκπαίδευσης" να πάρουν το σχετικό bonus.

Προβλέπουμε λοιπόν ότι στο μέλλον και άλλες διευθύνσεις θα δώσουν αντίστοιχο "μήνυμα" σε όσους δε θέλουν να παρακολουθήσουν τις "επιμορφώσεις", προκειμένου να διασφαλιστεί αυτό το επιπλέον εισόδημα για κάποιους, ανεξάρτητα από τη νομιμότητα του "μηνύματος" αυτού.