Monday, March 28, 2011

Η διαφθορά στο εξωτερικό και το εσωτερικό

Τα όσα γίνονταν σε Ελληνικά σχολεία του εξωτερικού απασχόλησαν το Υπουργείο Παιδείας σύμφωνα με σχετικά άρθρα του esos.gr:

"Συντονιστής εκπαίδευσης σε Ευρωπαϊκή χώρα παρήγγειλε 132.799 τόμους σχολικών βιβλίων (περίπου 100.000 επιπλέον της προηγούμενης χρονιάς) με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία περίπου 100.000 € για το Ελληνικό δημόσιο"


Επίσης:

"Σύμφωνα με στοιχεία του υπ. Παιδείας παραπέμπονται ενώπιων του Συμβουλίου Επιλογής Συντονιστών πέντε (5) Διευθυντές Ελληνικών σχολείων ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε από ελέγχους των κατά τόπους αρμοδίων αρχών (ξένων), δήλωναν αυξημένο αριθμό μαθητών, συνολικά 250, σε σχέση με αυτούς που πραγματικά είχαν. Η πράξη τους αυτή ζημίωνε το Ελληνικό δημόσιο, τόσο όσον αφορά την αποστολή περισσότερων των αναγκαίων βιβλίων, όσο και την απόσπαση περισσοτέρων εκπαιδευτικών και επιπλέον έφερε τη χώρα σε δύσκολη θέση απέναντι στις αρχές της χώρας οι οποίες συγχρηματοδοτούσαν τις μετακινήσεις των μαθητών."


και:

"Εχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί εκπαιδευτικοί που αποσπάστηκαν σε σχολικές μονάδες του εξωτερικού να μην διαθέτουν επάρκεια στην χρήση της γλώσσας της χώρας προορισμού, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σημαντικότατα προβλήματα στην άσκηση του εκπαιδευτικού τους έργου, σύμφωνα με στοιχείαα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αν. υπουργός Παιδείας Φ. Γεννηματά .

Οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί το 2004 ήταν περίπου 1.650 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν περίπου σε €38.000.000 , ενώ το 2009 ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στους περίπου 2.350 και η συνολική δαπάνη των επιμισθίων τους ανερχόταν περίπου σε €46.000.000!!!!. (Επισυνάπτεται διάγραμμα στο οποίο φαίνεται η εξέλιξη των επιμισθίων από το 2004 έως σήμερα όπου γίνεται σαφές ότι το έτος 2008 έγινε η μεγάλη έκρηξη του αριθμού των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό)."


Άραγε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ανακάλυψε τον τροχό αντιλαμβανόμενη πως στα σχολεία του εξωτερικού κάποιοι αυθαιρετούσαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους;

Ας δούμε το ζήτημα των πλασματικών αριθμών μαθητών: Άραγε αυτό αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο των σχολείων του εξωτερικού και δεν έχει παρατηρηθεί για παράδειγμα στους αριθμούς των μαθητών είτε τμημάτων της ΠΔΣ είτε του κανονικού μαθήματος; Η επιμονή των συνδικαλιστών να μη διώκονται όσοι διαγράφουν απουσίες για να μη διατταραχθεί η επικρατούσα κατάσταση δε σημαίνει τίποτα για το Υπουργείο Παιδείας;

Για να αναζητήσει τυχόν αυθαιρεσίες, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δε χρειάζεται να πάει πολύ μακριά. Αρκεί μία βόλτα λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αθήνα για να αντιληφθεί τη νοοτροπία πως "δεν πρόκειται να έρθει ποτέ κανένας έλεγχος", αν και μάλλον δε θα χρειαστεί καν τόσο μακρινή διαδρομή.

Όσο για το ενδιαφέρον φαινόμενο της απόσπασης στο εξωτερικό εκπαιδευτικών χωρίς επαρκή γνώση της ξένης γλώσσας, ούτε αυτό αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Άλλωστε και μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών έχει κάνει εκδρομές στο εξωτερικό στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων χωρίς να γνωρίζουν ούτε τα στοιχειώδη Αγγλικά.

Άλλωστε οι θέσεις στο εξωτερικό εξασφαλίζουν όχι μόνο το επιπλέον επιμίσθιο, αλλά και ότι τα παιδιά κάποιων θα δώσουν ξεχωριστές εξετάσεις για την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, και επιπλέον οι θέσεις αυτές μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο για "καριέρα στην εκπαίδευση". Η ΝΔ βρήκε μία κακή κατάσταση και αντί να τη διορθώσει τη διόγκωσε προκειμένου να μη μείνει κανείς με παράπονο...