Friday, April 29, 2011

Γελοίοι γονείς

Η ηθική παρακμή της εκπαιδευτικής κοινότητας πολλές φορές μας κάνει να ξεχνούμε τις ευθύνες των γονέων, οι οποίοι όχι μόνο αρνούνται το δικό τους μερίδιο στην ανατροφή των παιδιών τους και προτιμούν να τα αποθηκεύουν στο σχολείο, αλλά επιπλέον έχουν την απαίτηση οι εκπαιδευτικοί να ανέχονται τα καπρίτσια των κακομαθημένων βλασταριών τους.

Το τι συμβαίνει στις σχολικές εκδρομές είναι γνωστό, κι ακόμα κι αν δεν είχαν προηγηθεί οι κατά καιρούς τηλεοπτικές εκπομπές για το θέμα, αρκεί να δει κανείς τα σχετικά βίντεο που οι ίδιοι οι μαθητές ανεβάζουν. Ενδεικτικό του τι συμβαίνει στις εκδρομές είναι και το παρακάτω απόσπασμα:

"Σωρεία παραβάσεων στην υλοποίηση των σχολικών εκδρομών καταγγέλλουν τα μέλη του Σωματείου Οδηγών Τουριστικών Λεωφορείων Βορείου Ελλάδος «Λευκός Πύργος». Οπως επισήμανε σε δηλώσεις του στον «Α» ο πρόεδρος του σωματείου, Περικλής Χειμωνίδης, παρά τη σαφή νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τη μετακίνηση των μαθητών με τουριστικά λεωφορεία μετά τις 10 το βράδυ, «οι περισσότεροι οδηγοί εξαναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές σε κέντρα διασκέδασης μέχρι τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα να μένουν για ώρες στο τιμόνι θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των παιδιών»."


Ας πάμε τώρα στην παρακάτω είδηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Αγγελιοφόρος στις 28-1-2011:

"Η άρνηση των εκπαιδευτικών να συνοδεύσουν τους μαθητές στην τριήμερη εκδρομή τους, επειδή είναι αρκετά... ζωηροί, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις σχολικές αίθουσες του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου. Από προχτές το διδακτήριο τελεί υπό κατάληψη από τα παιδιά, που προβάλλουν τέσσερα αιτήματα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η πραγματοποίηση της εκδρομής.

Οπως είναι γνωστό, η Γ' τάξη των γυμνασίων έχει το δικαίωμα να οργανώσει μία τριήμερη εκδρομή, η οποία συνήθως έχει προορισμό την Αθήνα και τη Βουλή των Ελλήνων. Ωστόσο, στην περίπτωση του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου (που βρίσκεται στην οδό Χ. Τρικούπη 26) προέκυψε πρόβλημα, καθώς οι εκπαιδευτικοί δεν αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν τους μαθητές τους, οι οποίοι είναι αρκετά ζωηροί, σύμφωνα με στελέχη της εκπαίδευσης.

«Είναι 30 καθηγητές και κάποιοι έπρεπε να συνοδεύσουν τα παιδιά στην εκδρομή», ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ευόσμου, Αθανάσιος Ποντικίδης.

Η αναστάτωση δεν αποφεύχθηκε στους κόλπους των μαθητών, οι οποίοι επέλεξαν μία ακραία μορφή αντίδρασης, την κατάληψη. Προχτές αποφάσισαν να βάλουν «λουκέτο» στο σχολείο προβάλλοντας τέσσερα αιτήματα, την κατασκευή αίθουσας εικαστικών, την τοποθέτηση πίνακα στην αίθουσα των Γαλλικών, την προμήθεια προϊόντων από το κυλικείο στις κενές διδακτικές ώρες και την πραγματοποίηση της τριήμερης εκδρομής.

«Ζητήθηκε οι μαθητές να συζητήσουν με τους καθηγητές τα προβλήματά τους», ανέφερε ο προϊστάμενος του 2ου Γραφείου της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κλαπανάρης. Στη συνάντηση παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων Ευόσμου και του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου. «Οπως προέκυψε από τη συζήτηση, το 15μελές μαθητικό συμβούλιο παρουσίασε ως βασικό αίτημα της κατάληψης την εκδρομή. Τα παιδιά μάς είπαν ότι νιώθουν αδικημένα από τους καθηγητές τους», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Ευόσμου."


Με άλλα λόγια, οι καθηγητές του σχολείου απέφυγαν την ευθύνη να αναλάβουν τη φύλαξη μαθητών που δε δέχονται να πειθαρχήσουν, και έπραξαν πολύ σωστα, καθώς δε γίνεται ο εκπαιδευτικός να έχει την ευθύνη για μαθητές που τον αγνοούν.

Όμως οι γελοίοι γονείς του Ευόσμου έχουν ως απάντηση πως είναι αρκετοί οι καθηγητές, άρα κάποιοι πρέπει να προσφερθούν οικειοθελώς προκειμένου εκείνοι να μπορέσουν εκείνοι να αποσείσουν τις δικές τους ευθύνε για τα παιδιά τους.

Η αντίδραση των μαθητών γυμνασίου(!) να προχωρήσουν σε κατάληψη υπό την κάλυψη του ανεύθυνου Συλλόγου Γονέων δείχνει πως δικαίως οι καθηγητές έλαβαν τη θέση που έλαβαν. Ο τοπικός εκπαιδευτικός άρχοντας πήρε τη γνωστή θέση των "στελεχών της εκπαίδευσης", αποφεύγοντας να επιπλήξει τους μαθητές, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Περικλής Χειμωνίδης συσκέπτεται με το 15μελές των 15χρονων τα οποία είναι οι αυριανοί καταληψίες των πανεπιστημίων.

Ειδικά για το είδος των μαθητών του Ευόσμου αρκεί να παρακολουθήσουμε το παρακάτω βίντεο, το οποίο δείχνει που καταλήγει η ανευθυνότητα των γονέων:



’ραγε τέτοιες σκηνές είναι αναγκασμένοι να βιώνουν καθημερινά και οι καθηγητές του 4ου Γυμνασίου Ευόσμου προκειμένου να ικανοποιούνται τα καπρίτσια των 15μελων και των γελοίων γονέων τους;