Saturday, February 5, 2011

Οι ακτινογραφίες των φοιτητών

Ένας από τους αμέτρητους αναχρονισμούς του Ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος είναι οι υποχρεωτικές ιατρικές εξετάσεις. Όλοι όσοι πρόκειται να περάσουν την πόρτα ενός εκπαιδευτικού χώρου, από μαθητές και φοιτητές μέχρι καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι υποχρεωμένοι να περάσουν από συγκεκριμένες ιατρικές εξετάσεις.

Σε μία εποχή που εκείνοι που χρήζουν υποχρεωτικών ιατρικών εξετάσεων είναι οι λαθρομετανάστες, οι νόμιμοι πολίτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να ταλαιπωρούνται με διαδικασίες ιδιαίτερα γραφειοκρατικές χωρίς ιδιαίτερη ουσία.

Είναι γνωστή άλλωστε η κατάσταση που επικρατούσε με τους φοιτητές που έπρεπε να ταλαιπωρούνται για να κάνουν ακτινογραφίες και μετά να περιμένουν με τις ώρες την άφιξη του βαριεστημένου γιατρού που αφού ερχόταν με καθυστέρηση μερικών ωρών ανέθετε στη νοσοκόμα την διεκπεραίωση της διαδικασίας.

Αυτή την κατάσταση κανένας "υπεύθυνος" μέχρι τώρα δεν είχε σκεφτεί να αντιμετωπίσει, και αυτό είναι φυσικό καθώς όλοι οι κατέχοντες την εξουσία στέλνουν τα παιδιά τους κατευθείαν σε ξένα πανεπιστήμια και δεν έχουν ιδιαίτερο λόγο να ασχοληθούν με το τι ισχύει για τον απλό πολίτη.

Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντική η πρωτοβουλία του Πανάρετου να καταργήσει αυτόν τον αναχρονισμό που δεν προσέφερε σε τίποτα, ώστε οι φοιτητές πλέον να μη χρειάζεται να ταλαιπωρούνται άσκοπα με ακτινογραφίες. Ας ελπίσουμε ότι η κατάργηση αυτή θα επεκταθεί και για τις άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, όπως η υποβολή υποψηφιότητας για πανεπιστημιακή θέση.