Thursday, January 20, 2011

Το άσυλο και το δημόσιο πανεπιστήμιο

Το υποτιθέμενο "πανεπιστημιακό άσυλο" αποτελεί παγκόσμια Ελληνική πρωτοτυπία. Σε καμία χώρα του πολιτισμένου κόσμου τα πανεπιστήμια δεν αποτελούν χώρο ελεύθερης παραβατικότητας. Το που έχει οδηγήσει αυτή η Ελληνική πατέντα μπορεί να το διαπιστώσει κανείς επισκεπτόμενος οποιοδήποτε πανεπιστημιακό χώρο. Και φυσικά οι νυκτερινές δραστηριότητες φοιτητών και "φοιτητών" στους πανεπιστημιακούς χώρους δεν αποτελούν καινούριο φαινόμενο, αλλά η είδηση εξακολουθεί να είναι ενδιαφέρουσα:

"Τέσσερις νεαροί συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Κυριακής έξω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, επειδή στην κατοχή τους βρέθηκαν δύο πιστόλια ρέπλικα, δύο μαχαίρια, κουκούλες, γάντια και πετρώματα επιστημονικού ενδιαφέροντος. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, οι νεαροί είναι φοιτητές και συνελήφθησαν έπειτα από τηλεφώνημα του φύλακα της Πανεπιστημιούπολης, ο οποίος τους είδε να βγαίνουν από το χώρο. Αρχικά έγινε γνωστό ότι τα πετρώματα είχαν κλαπεί από το εργαστήριο γεωλογίας, ωστόσο, σύμφωνα με την κατάθεση υπεύθυνου του τμήματος, δεν υπάρχουν ίχνη διάρρηξης στο εργαστήριο και τα πετρώματα δεν ανήκουν σε αυτό. Για το λόγο αυτό οι νεαροί οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα μόνο για την κατοχή των οπλών."


Οποιοδήποτε σοβαρό πανεπιστημιακό ίδρυμα θα φρόντιζε ώστε τέτοιου είδους "φοιτητές" να έχουν και ακαδημαικές κυρώσεις. Κάτι τέτοιο όμως θα ήταν αντίθετο στο όραμα του "δημοκρατικού πανεπιστημίου" που καθιέρωσαν οι πολιτικές παρατάξεις...