Sunday, January 16, 2011

Το εξώδικο των νεοδιόριστων προς το Υπουργείο Παιδείας

Με εξώδικό του προς διάφορες κατευθύνσεις, ένα γκρουπούσκουλο με τον τίτλο "Συντονιστικό όργανο νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ και ΔΕ" απαιτεί την ανάκληση του μέτρου που επιβάλλει την υποχρεωτική παραμονή του νεοδιόριστου στον τόπο διορισμού του για τρία χρόνια. Τα επιχειρήματα που προβάλλονται είναι αρκετά, και όλα έχουν καθαρά συνδικαλιστικό χαρακτήρα.

Αρκετά πράγματα κάνουν εντύπωση σε αυτή την κίνηση. Το πρώτο είναι πως αρκετοί "νεοδιόριστοι" είχαν συγκεντρώσει ήδη πολλά μόρια από προηγούμενη προϋπηρεσία, οπότε και νόμιζαν ότι πολύ γρήγορα θα τα εκμεταλευτούν. Όπως επίσης πολλοί ήλπιζαν ότι θα μπορέσουν να πάρουν αμέσως απόσπαση δίπλα στο σπίτι τους, όπως και γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Παρόμοιες διατάξεις υποτίθεται πως ίσχυαν και παλαιότερα, όμως είχαν καταστρατηγηθεί κατά κόρον από όλους εκείνους που διέθεταν τα κατάλληλα μέσα. Η μόνη πραγματική αδικία που υπάρχει για τους τωρινούς νεοδιόριστους είναι ότι θα είναι πιο δύσκολο να βρουν μέσο προκειμένου να βρεθούν τον ίδιο χρόνο δίπλα στο σπίτι τους.

Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνιούνται οι ευθύνες των έως τώρα υπευθύνων για την κατάσταση αυτή, που φρόντιζαν ώστε πλήθος κηφήνων να λαμβάνει μόρια παραμεθορίων ή άλλων μοριακά προνομιούχων περιοχών, ενώ ένας μικρός αριθμός μη έχοντων μέσο παρέμεναν εκεί και υπέμεναν την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί. Όταν λοιπόν για δεκαετίες κάποιοι άφηναν να λειτουργεί έναν τέτοιο σύστημα, δεν είναι να απορεί κανείς που οι τωρινοί νεοδιόριστοι απαιτούν να ισχύσει για άλλη μία φουρνιά νεοδιόριστων, ώστε όλοι εκείνοι που έχουν μέσο να ευνοηθούν και όσοι δεν έχουν να εκπληρώνουν την κοινωνική πολιτική της κάθε κυβέρνησης για παροχή εκπαίδευσης και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Ανάμεσα στους διαμαρτυρόμενους βλέπουμε να υπάρχουν και ΔΕ, δηλαδή απόφοιτοι λυκείου που με τους γνωστούς τρόπους κατάφεραν να γίνουν "εκπαιδευτικοί". Με δεδομένο τον μικρό αριθμό τους, υποτίθεται ότι διορίστηκαν σε περιοχές που υπήρχαν πραγματικά κενά στην ειδικότητά τους (που και μόνο η έννοια της ειδικότητας για ΔΕ είναι αστεία). Πως λοιπόν σπεύδουν να απαιτήσουν άμεση μετάθεση με το που διορίστηκαν; Μήπως γιατί αποτελούν μία ειδική κατηγορία με ιδιαίτερες σχέσεις με "υψηλά ιστάμενους" στην εκπαίδευση και στην πολιτική;