Friday, January 14, 2011

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και τοπική οικονομία

Ενώ στο ευρύ κοινό προβάλλονται ως λόγοι υπάρξεως συγκεκριμένων τμημάτων η δήθεν στήριξη της ευρυμάθειας και η διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων, όταν κινδυνεύει η οικονομία της γκαρσονιέρας και της πιτσαρίας οι βουλευτές δε διστάζουν να υπερασπιστούν τα τοπικιστικά συμφέροντα.

Διαβάζουμε λοιπόν για την ανησυχία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το μέλλον του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (οι υπογραμμίσεις δικές μας):

"Την αντίθεσή τους στην κατάργηση τμημάτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που όπως τονίζουν «με αγώνες και προσπάθεια ετών δημιουργήθηκαν και συμβάλουν στην σταθερότητα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της περιοχής», εκφράζουν έξι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο «για ιδιαίτερη στοχοποίηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ιδέες και προτάσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για συγχωνεύσεις και «καταργήσεις» Τμημάτων και Πανεπιστημίων ανά την Επικράτεια».

Τονίζουν παράλληλα, ότι «τα δημοσιεύματα έχουν προκαλέσει αναστάτωση και ανησυχία στους νομούς της περιοχής καθώς εκφράζονται ως απόρροια της γενικότερης ανησυχίας για τον εξορθολογισμό του χάρτη των ΑΕΙ εν όψει της οικονομικής κρίσης ενώ επηρεάζουν και την ίδια λειτουργία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου».

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Οδυσσέας Κωνσταντόπουλος (Αρκαδίας), Αικατερίνη Φαρμάκη, Άγγελος Μανωλάκης (Κορινθίας), Νάντια Γιαννακοπούλου, Οδυσσέας Βουδούρης (Μεσσηνίας) και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος (Λακωνίας)."


Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι την ερώτηση υπογράφουν και βουλευτές που κληρονόμησαν τη βουλευτική έδρα και επιπλέον απασχόλησαν κατά καιρούς το δημόσιο αίσθημα με τους προνομιακούς διορισμούς τους πχ στην ΑΤΕ.

Ενδεικτική της ωφελιμιστικής νοοτροπίας πίσω από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ήταν και η συνάντηση των βουλευτών με την πρυτανική αρχή του επαρχιακού υποκαταστήματος:


"Ουσιαστικά από την συνάντηση συμφώνησαν όλοι στην αναγκαιότητα να διατηρηθούν σε λειτουργία όλα τα τμήματα και οι σχολές του ιδρύματος που λειτουργούν σήμερα σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Επίσης, αποφάσισαν να ενημερώσουν επί του θέματος τους Πελοποννήσιους υπουργούς και υφυπουργούς και εν συνεχεία θα επιδιωχθεί συνάντηση με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου."


Βλέπουμε πολλές φορές να προβάλλεται κατά της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων η έλλειψη υποδομών. Ποιές είναι άραγε οι υποδομές τέτοιων επαρχιακών "πανεπιστημίων", τα οποία βλέπουμε πολλές φορές να στεγάζονται ακόμα και σε παλαιά σχολικά κτίρια; Η κινητοποίηση των τοπικών πολιτευτών και παραγόντων, οι οποίοι δε δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για άλλα θέματα, δείχνει τη μικροπολιτική νοοτροπία πίσω από τη δημιουργία όλο και περισσότερων τμημάτων, πολλές φορές με αστείο αντικείμενο.