Friday, December 24, 2010

ΠΑΜΕ και ΙΕΚ: Γελοίοι σπουδαστοπατέρες

Όταν κάποιος πηγαίνει να εγγραφεί σε ένα ΙΕΚ του ΟΕΕΚ, γνωρίζει ότι θα πρέπει να καταβάλλει κάποια δίδακτρα, τα οποία ανέρχονται σε 370 ευρώ το εξάμηνο. Το ποσό αυτό δεν είναι καθόλου παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι σπουδαστές των ΙΕΚ καταλήγουν εκεί για να αγοράσουν έναν τίτλο, καθώς η όρεξή τους για μάθηση πιστοποιείται από τα διάφορα βίντεο που οι ίδιοι φροντίζουν να ανεβάζουν στο διαδίκτυο.

Φυσικά ένας τέτοιος χώρος αποτελεί ιδανική δεξαμενή οπαδών της Αριστεράς, η οποία και προωθεί την ελκυστική για τους σπουδαστές ιδέα ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι και οι περιορισμένες μαθησιακές ικανότητές τους, αλλά η ταξικότητα της εκπαίδευσης, ο καπιταλισμός κλπ.

Στην περίπτωση του 1ου ΙΕΚ Ηρακλείου, 20 σπουδαστές αρνήθηκαν να καταβάλλουν το ποσό των διδάκτρων, και στη συνέχεια, σύμφωνα με την πάγια κομμουνιστική τακτική, βγήκαν να πουν ότι απειλούνται με διακοπή των σπουδών τους επειδή δεν έχουν να πληρώσουν.

Σύμφωνα με τον Ριζοσπάστη:

"Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ Ηρακλείου καταγγέλλει το γεγονός ότι 20 συνάδελφοί τους πετιούνται στο δρόμο στερούμενοι το δικαίωμα στη μάθηση, καθώς και την άνευ προηγουμένου, όπως αναφέρει, αδιαφορία όλων των δημόσιων αρχών για τα ζητήματα των σπουδαστών."


Για να διαπιστώσει η κοινή γνώμη το πως αξιοποιούν οι σπουδαστές του ΙΕΚ Ηρακλείου (και όχι μόνο) το δικαίωμα στη μάθηση, δε χρειάζεται να δει τα γραπτά με τα οποία περνούν τις εξετάσεις, αλλά απλώς να ανατρέξει στα video που οι ίδιοι ανεβάζουν, όπου θα τους δει να διαβάζουν παρέα με τον Jack Daniels ή τους συναδέλφους τους του αντίστοιχου ΙΕΚ του ΟΑΕΔ να ασκούνται στην ευγενή άμιλλα μέσω διαγωνισμού ρεψίματος(!).

Αυτές οι λεπτομέρειες δε δείχνουν πάντως να κάμπτουν το φρόνημα των αντικαπιταλιστών σπουδαστών:

"Στην ανακοίνωση τονίζουν, μεταξύ άλλων: «Την ώρα που οι σπουδές μας υποβαθμίζονται, που ο βασικός μισθός πέφτει στα 592 ευρώ, ο μισθός ενός νέου καταρτιζόμενου πέφτει στο 80% του βασικού δηλαδή στα 414 ευρώ, η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο και το εισόδημα των οικογενειών μας συρρικνώνεται με τα βασικά έξοδα να μεγεθύνονται (ΔΕΗ, πετρέλαιο κ.λπ.), την ώρα που οι περισσότεροι από εμάς δουλεύουμε ή ψάχνουμε για δουλειά για να εξασφαλίσουμε τις σπουδές μας, και ο ΟΕΕΚ διαλύεται με αποτέλεσμα τα ΙΕΚ να περνάνε στα χέρια των Δήμων μέσω του Καλλικράτη και τίποτα να μην μένει όρθιο... μας πετάνε έξω επειδή αδυνατούμε να πληρώσουμε τα δίδακτρα».

Και προσθέτει: «Αυτή είναι η δημόσια και δωρεάν Παιδεία της κυβέρνησης! Δε θα αφήσουμε κανένα συμφοιτητή μας να πεταχτεί στο δρόμο! Θα συνεχίσουμε αγωνιστικά!», δηλώνουν οι σπουδαστές και καλούν την κοινωνία τοπικά να κινητοποιηθεί και να παλέψει μαζί τους για Παιδεία Δημόσια και Δωρεάν, για σπουδές με αξία, πτυχία με αντίκρισμα!"


Η τελευταία αποστροφή αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανεδαφικότητας που χαρακτηρίζει τις συνεχείς διεκδικήσεις που υποκινεί η Αριστερά. Τις σπουδές τις υποβάθμισαν οι ίδιοι οι σπουδαστές όταν πέτυχαν να μην υπάρχει αποτυχία στις εξετάσεις και να εξασφαλίζουν ένα "πτυχίο" αποκλειστικά και μόνο με την πληρωμή των διδάκτρων. Εάν επιτύχουν να μη χρειάζεται ούτε και αυτό, τότε απλούστατα τα ΙΕΚ δε θα έχουν λόγο υπάρξης, και οι φιλομαθείς κνίτες θα συνεχίζουν τις "σπουδές" τους στα διάφορα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ.