Saturday, November 20, 2010

Ενδιαφέρουσες στατιστικές για την τεχνική εκπαίδευση

Μελέτη του γνωστού Κοτσιφάκη της ΟΛΜΕ δίνει ενδιαφέρουσα στατιστικά στοιχεία για την τεχνική εκπαίδευση στην Ελλάδα. Βέβαια, με αυτά τα στοιχεία ο γνωστός συνδικαλιστής επιδιώκει να καταδείξει αυτά που θέλει, μάλλον κλείνοντας τα μάτια στα πραγματικά αίτια. Αλλά ας δούμε τα πράγματα με τη σειρά.

Αρχικά αναφέρεται σημαντική μείωση του ποσοστού των μαθητών που επιλέγει την τεχνική εκπαίδευση, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες χώρες. Αυτό είναι φυσικό επακόλουθο της επί χρόνια πολιτικής της ΟΛΜΕ και των πολιτικών, ιδιαίτερα της Αριστεράς. Γιατί στην Ελλάδα είναι πολύ εύκολο να περάσει κάποιος σε ένα τυχάρπαστο τμήμα από τα πολλά των ΑΕΙ και ΤΕΙ που κατακλύζουν τη χώρα ώστε να βγει κάποτε ένας αγράμματος πτυχιούχος, οπότε και δεν έχει ουσιαστικό κίνητρο να προτιμήσει την τεχνική εκπαίδευση. Επιπλέον, η ΟΛΜΕ και οι πολιτικάντηδες που λέγονται "στελέχη της εκπαίδευσης" έχουν καταφέρει να μη μένει κανείς στο Γενικό Λύκειο, οπότε και οι φιλόδοξοι γονείς βλέπουν πολλές φορές το παιδί τους μελλοντικό πτυχιούχο ακόμα κι αν δεν είναι σε θέση να γράψει μία ολοκληρωμένη πρόταση.

Στη συνέχεια, ο Κοτσιφάκης μας ενημερώνει ότι μόνο 20 υποψήφιοι από ΕΠΑΛ πέρασαν σε ΑΕΙ, αποδίδοντας το γεγονός σε μειωμένη δυνατότητα πρόσβασης των αποφοίτων των Eπαγγελματικών Λυκείων (EΠAΛ) στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο λόγος που πέρασαν μόνο 20 ήταν το επίπεδο τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητών της τεχνικής εκπαίδευσης δεν επιτρέπει κάτι καλύτερο. Με δεδομένο ότι ακόμα και ο πιο αδύναμος μαθητής (για να το θέσουμε κομψά) μπορεί να πάει στο Γενικό Λύκειο και να περάσει σε ένα ΤΕΙ της συμφοράς, επόμενο είναι ότι στα ΕΠΑΛ θα καταλήξουν αυτοί που δεν είναι ικανοί ούτε και γι'αυτό.

Αυτά όμως δεν τα υπολογίζει η Αριστερά όταν πιέζει για είσοδο όλων των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ούτε οι πολιτικοί των άλλων κομμάτων όταν προσπαθούν να μαζέψουν ψήφους μέσω της συνεχούς δημιουργίας νέων τμημάτων ΤΕΙ/ΑΕΙ που μετά πρέπει να αποκτήσουν πελατεία).