Saturday, October 30, 2010

Bullying στα Ελληνικά σχολεία

Το θέμα του bullying στα Ελληνικά σχολεία είναι πολύ μεγάλο, αλλά για λόγους σκοπιμότητας συστηματικά αποκρύπτεται τόσο από τους συνδικαλιστάδες όσο και από τα "στελέχη της εκπαίδευσης". Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το παρακάτω άρθρο από το Εθνος:


"Για 5 χρόνια τρομοκρατούσαν και εκβίαζαν συμμαθητές τους


Τρόμος για μαθητές σχολείων της δυτικής Θεσσαλονίκης είχαν γίνει δύο 17χρονοι, που εδώ και πέντε χρόνια απειλούσαν, εκβίαζαν και τρομοκρατούσαν μαθητές για να τους παίρνουν χρήματα και κινητά τηλέφωνα.

Η άγουρη συμμορία έπεσε στα χέρια της αστυνομίας όταν ο πατέρας ενός μαθητή αντιλήφθηκε πως σε τακτά χρονικά διαστήματα έλειπαν χρήματα από την τσέπη του και «ανέκρινε» τον 16χρονο γιο του.

Ο μικρός αποκάλυψε στον πατέρα του πως ένας συμμαθητής του τον εκβίαζε συστηματικά εδώ και πέντε χρόνια και του πήρε μέχρι τώρα συνολικά 3.000 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ο 16χρονος, που φοιτά στο ΕΠΑΛ Αμπελοκήπων, αποκάλυψε με δάκρια στα μάτια πως ο 17χρονος -που έχασε δύο χρονιές και πηγαίνει ακόμη στη Β’ Γυμνασίου- τον απειλούσε ότι θα τον χτυπήσει άσχημα, ότι θα τον ρεζιλέψει στους συμμαθητές του και του ζητούσε συνεχώς 50 και 100 ευρώ. Ακόμη, ότι φοβόταν να πει στους γονείς του τι συνέβαινε, επειδή φοβόταν πως ο δράστης θα του έκανε μεγαλύτερο κακό.

Ο πατέρας μαζί με τον 16χρονο γιο του πήγαν και κατήγγειλαν την υπόθεση στην αστυνομία. Αστυνομικοί του Τμήματος Αμπελοκήπων προσημείωσαν δύο χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και έθεσαν υπό παρακολούθηση τον ανήλικο στο ραντεβού του με τον 17χρονο. Οταν ο τελευταίος πήρε τα 100 ευρώ, επενέβησαν και τον συνέλαβαν.

Ο 17χρονος, ένα ζωηρό παιδί που φοβούνταν οι περισσότεροι συμμαθητές του, ομολόγησε με απίστευτη ψυχραιμία την πράξη του και πρόσθεσε ότι μαζί με τον συνεργό του -έναν επίσης 17χρονο, τα στοιχεία του οποίου είναι γνωστά στην Ασφάλεια και η σύλληψή του θεωρείται θέμα χρόνου- πήραν άλλα τέσσερα κινητά από μαθητές σχολείων του Ευόσμου με εκβιασμούς και απειλές για τη σωματική τους ακεραιότητα.

Η αστυνομία συνέλαβε και τον πατέρα του δράστη, ο οποίος κυριολεκτικά έπεσε από τα σύννεφα, καθώς δεν γνώριζε την παραβατική συμπεριφορά του γιου του. Πατέρας και γιος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε διώξεις για εκβίαση και κλοπή στον ανήλικο, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων στον πατέρα του και τους άφησε ελεύθερους."


Μέσα σε αυτές τις λίγες παραγράφους βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της παθογένειας της εκπαίδευσης.

Για πέντε χρόνια μαθητές είχαν συστήσει συμμορία που μάζευε σημαντικά ποσά και αριθμό συσκευών, και όχι μόνο δρούσε ανενόχλητα, αλλά και ο πατέρας του δράστη δήλωσε ανήξερος και "έπεσε από τα σύννεφα". Εκτός όμως από τον πατέρα, που είτε ήταν ανίκανος ως πατέρας είτε βολευόταν από αυτή την κατάσταση, οι ευθύνες του σχολείου είναι εξίσου σημαντικές.

Βλέπουμε έναν 17χρονο να πηγαίνει ακόμα στη Β' Γυμνασίου, και το εκπαιδευτικό σύστημα τον κρατάει στο σχολείο με το επιχείρημα της "μη ταξικής εκπαίδευσης" και των πολλαπλών ευκαιριών. Εάν δεν υπήρχε η καταγγελία του πατέρα του θύματος, για πόσα χρόνια ο θύτης θα συνέχιζε ανενόχλητος τη "φοίτησή" του στο σχολείο, όπου οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί απλώς θα χαρακτήριζαν ως "ζωηρό";

Αυτή είναι η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει συνδικαλιστάδες και μανδαρίνοι της εκπαίδευσης, και στο θέμα θα επανέλθουμε στο μέλλον.