Saturday, October 23, 2010

ΚΚΕ και φοιτητική μέριμνα

Με τη γνωστή τακτική του, το ΚΚΕ στρατολογεί φοιτητές με "λαϊκά" συνθήματα, με αυτό της φοιτητικής μέριμνας να ακούγεται όλο και περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Πώς κατάφερε το ΚΚΕ να μετατρέψει τη φοιτητική μέριμνα σε φτηνό σύνθημα; Μα φυσικά με την απαίτηση να δοθούν τα πάντα δωρεάν στους οπαδούς του:

"Κανένας σπουδαστής να μην ξεσπιτωθεί, να μην πληρώσει ενοίκιο στην εστία. Επιδότηση για κάθε φοιτητή που δεν μπορεί να στεγαστεί και να σιτιστεί από τις φοιτητικές εστίες με 600 ευρώ στις οικογένειες ανέργων και γενικά για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 40.000 ευρώ."


Με άλλα λόγια, το ΚΚΕ κάνει ένα λογικό άλμα από τις οικογένειες ανέργων στις οικογένειες με εισόδημα 40.000 ευρώ ετησίως. Θα μπορούσε κάποιος πολύ εύκολα να αναρωτηθεί πως γίνεται ένα εισόδημα των 40.000 ευρώ να θεωρείται "φτωχό", σε μία εποχή που το εισόδημα των 20.000 ευρώ θεωρείται πλέον "καλό".

Η κατάληψη δωματίων στις φοιτητικές εστίες από μη δικαιούχους δεν αποτελεί καινούριο φαινόμενο. Εμφανίστηκε στα μεταπολιτευτικά χρόνια, στα πλαίσια του "φοιτητικού κινήματος", για να κορυφωθεί στα χρόνια του παπανδρεισμού και να παγιωθεί στη συνέχεια ως πάγιο "δικαίωμα" της αριστεράς. Άλλωστε πριν από λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου με τις ευλογίες της Αριστεράς οι φοιτητές κάνουν δωρεάν διακοπές χάρη στις καταλήψεις των καταλυμάτων.

Εκείνο όμως που έρχεται να προστεθεί στις γελοίες αριστεριστικές διεκδικήσεις είναι η κριτική στη φοιτητική μέριμνα άλλων χωρών, όπως πάλι εκφράστηκε από το ΚΚΕ:

"Ενα απ' αυτά τα «Κέντρα», το «Mediterranean College», διαφημίζει τα «μεταπτυχιακά» του που πουλάει σε συνεργασία με «το Κρατικό Βρετανικό Πανεπιστήμιο University of Derby». Και παράλληλα, διαφημίζει ότι εξασφαλίζει φοιτητική στέγη στους φοιτητές από την επαρχία! Διαβάζοντας κανείς πιο προσεκτικά καταλαβαίνει ότι πρόκειται για 10 διαμερίσματα σε μια πολυκατοικία που οι φοιτητές μπορούν να τα... νοικιάσουν! Κι αυτό το ονομάζουν «φοιτητική εστία»...

Εμείς, επειδή δεν κοροϊδεύουμε τους γονείς, όπως κάνει η κυβέρνηση, θα επαναλάβουμε: Οι κολεγιάρχες είναι επιχειρηματίες που με εμπορική συμφωνία πουλάνε έναν τίτλο δημόσιου ή ιδιωτικού πανεπιστημίου του εξωτερικού και τώρα άρχισαν να πουλούν και... «φοιτητική μέριμνα»."


Μεταπτυχιακά πουλάνε και τα Ελληνικά κρατικά ιδρύματα, και αυτό έχει γίνει αφορμή για κάποιες πολύ επιθετικές τακτικές πωλήσεων, γεγονός που φαίνεται να διαφεύγει του ΚΚΕ. Η κριτική όμως στο θέμα της φοιτητικής μέριμνας του κολλεγίου δείχνει πόσο οπισθοδρομική είναι η Αριστερά στο σύνολό της.

Σε όλες τις πολιτισμένες χώρες, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα πανεπιστήμια φροντίζουν να εξασφαλίζουν με κάποιον τρόπο την ομαλή διαβίωση των φοιτητών τους, είτε σε συγκροτήματα δωματίων είτε σε καταλύματα εκτός φοιτητικής εστίας. Και αυτό δεν έχει το χαρακτήρα της αδιακρίτως δωρεάν παροχής, αλλά συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα που ένας φοιτητής πρέπει να υπολογίσει. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σίτιση των φοιτητών, που κοστίζει ένα κλάσμα του γεύματος σε ένα εστιατόριο αλλά δεν είναι δωρεάν, καθώς πρέπει να καλυφθεί το αντίστοιχο κόστος.

Η αδιάκριτη παροχή δωρεάν στέγασης στους φοιτητές που απαιτεί το ΚΚΕ αποτελεί ένα από τα πλέον λαϊκίστικα συνθήματα, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός πως στα κομμουνιστικά κράτη οι φοιτητές ήταν υποχρεωμένοι να περνούν τις διακοπές τους δουλεύοντας στα χωράφια προκειμένου να πληρώσουν στο κράτος τα έξοδα των σπουδών τους.