Friday, September 17, 2010

Οι εισφορές του προσωπικού της Σιβιτανιδείου: Σκάνδαλο με πολλές προεκτάσεις

Ένα ενδιαφέρον δημοσίευμα έκανε την εμφάνισή του στο Έθνος, το οποίο αναφέρεται στο σκάνδαλο της εξαφάνισης των εισφορών του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού της Σιβιτανιδείου. Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, διαφαίνεται όμως μία προσπάθεια να αποδοθεί σε άλλες κατευθύνσεις αντί των πραγματικών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από το δημοσίευμα:

"Μη απόδοση των ποσών στα Ταμεία από τα έτη 2005 έως 2007

Στον εισαγγελέα και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης έχει ήδη διαβιβαστεί πόρισμα οικονομικών επιθεωρητών, σύμφωνα με το οποίο η Σιβιτανίδειος Σχολή δεν έχει καταβάλει στα ασφαλιστικά ταμεία εισφορές υπέρ υγείας και σύνταξης, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει οι κρατήσεις από καθηγητές που διδάσκουν στη Σχολή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Mega", το πόρισμα "αγγίζει" και την Εκκλησία, αφού πρόεδρος της Σχολής είναι ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Η παρακράτηση και μη απόδοση των εισφορών αφορά τα έτη 2005, 2006 και 2007, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες καθηγητών παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών υπήρξε και από τον Μάρτιο έως τα τέλη του 2009. Το συνολικό ποσό των οφειλόμενων εισφορών ανέρχεται, σύμφωνα με τον έλεγχο, στα 2.589.270,79 ευρώ.

Με βάση το πόρισμα η διοίκηση της Σχολής, για να δικαιολογήσει το οφειλόμενα, επικαλέστηκε οικονομική δυσχέρεια λόγω περικοπών κονδυλίων από το υπουργείο Παιδείας. Με βάση, πάντως, καταγγελίες από καθηγητές που διδάσκουν στη Σιβιτανίδειο, τα χρήματα που παρακρατήθηκαν και δεν αποδόθηκαν στα Ταμεία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν με άλλον κωδικό και να διατέθηκαν για την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών.

Στη Σχολή απασχολούνται 255 μόνιμοι καθηγητές. Οι εισφορές δεν έχουν καταβληθεί στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων."


Είναι φανερό ότι εκείνοι που διοχέτευσαν τις πληροφορίες αυτές στην εφημερίδα το έκαναν με πρόθεση να αποπροσανατολίσουν από τις πραγματικές συνθήκες του σκανδάλου. Αυτό φαίνεται και από την προσπάθεια να αποδοθεί η ευθύνη στον τότε Αρχιεπίσκοπο, διότι οι ευθύνες των αρχιεπισκόπων μπορεί να είναι πολλές, και σίγουρα έχουν καλύψει πολλά, αλλά η κύρια ευθύνη καλύπτει τον τότε γενικό διευθυντή της Σιβιτανιδείου, Ιωάννη Λυμπέρη.

Εκείνο που είναι όμως περίεργο δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το όνομα του Ιωάννη Λυμπέρη δεν αναφέρεται καθόλου, αλλά ο γενικός διευθυντής της Σιβιτανιδείου επί ΝΔ πρόσφατα αποσπάστηκε στην ΚΥ του ΟΕΕΚ, και στη συνέχεια, μετά από τις πρόσφατες "αξιολογικές κρίσεις διευθυντών ΙΕΚ", βρέθηκε στο ΙΕΚ Γλυφάδας. Φαίνεται λοιπόν ότι καμία κυβέρνηση, είτε της ΝΔ είτε του ΠΑΣΟΚ, δε θέλει να ακουμπήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο.

Στη συνέχεια, οι "καθηγητές που διδάσκουν στη Σιβιτανίδειο" φέρονται να καταγγέλουν τη χρήση αυτών των κονδυλίων για την πρόσληψη αναπληρωτών. Να αναφέρονται άραγε στους αναπληρωτές με σπάνιες ειδικότητες που τώρα προσπαθούν να μονιμοποιήσουν; Χοντρικά, το ποσό των εισφορών αντιστοιχεί σε περίπου 130 αναπληρωτές. Εάν η πρόσληψή τους χρειάστηκε να χρηματοδοτηθεί παράνομα, τότε που απασχολήθηκαν αυτοί; Δεδομένου ότι ο αριθμός 130 παραπάνω ατόμων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, όλοι αυτοί πήγαιναν ποτέ στη Σιβιτανίδειο;

Το θέμα είναι πολύ μεγάλο και σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον.