Thursday, September 2, 2010

Τρίτεκνοι-μαϊμούδες στα πανεπιστήμια

Το παρακάτων άρθρο του Βήματος αποκαλύπτει μία από τις πολλές σκοτεινές πτυχές του συστήματος εισαγωγής στην Ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση:


Κύκλωμα το οποίο αναλάμβανε έναντι αδράς αμοιβής να δημιουργεί τρίτεκνες οικογένειες-«μαϊμούδες» και ψεύτικες κηδεμονίες προκειμένου τα παιδιά των οικογενειών αυτών να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης κατά την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια ή τη μετεγγραφή τους σε ελληνικά πανεπιστήμια, ανακάλυψε το υπουργείο Παιδείας.

Ηδη η υπουργός κυρία Αννα Διαμαντοπούλου απέστειλε τον φάκελο με τα πλήρη στοιχεία των πλαστών υιοθεσιών, αλλά και των πλαστών κηδεμονιών στην Εισαγγελία Αθηνών για τα περαιτέρω.

Το κύκλωμα, το οποίο άφησε έκπληκτους για την άρτια οργάνωσή του τους αρμοδίους των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικώνοι τρίτεκνες οικογένειες-«μαϊμούδες» κατέβαλλαν πλέον λιγότερους φόρους-, άρχισε να λειτουργεί εδώ και πέντε χρόνια στην Αθήνα αλλά και στη Λευκωσία με πλήρη μυστικότητα.

O σοι ήταν μυημένοι στις πλαστές υιοθεσίες τηρούσαν, όπως έλεγαν χθες χαρακτηριστικά στο υπουργείο Παιδείας, απαρέγκλιτα τον νόμο της μαφιόζικης ομερτά: «Ολα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία μολύνουν την κοινωνία, θα τα πατάξουμε, όποιοι και αν είναι οι υπεύθυνοι» δήλωσε μιλώντας στο «Βήμα» η υφυπουργός Παιδείας κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου αναφερόμενη στο ζήτημα των παράνομων υιοθεσιών και κηδεμονιών.

Το κύκλωμα, όπως «Το Βήμα» πληροφορείται, δρούσε ταυτόχρονα σε Αθήνα και σε Λευκωσία και στοχοποιούσε οικογένειες με μικρή οικονομική επιφάνεια που είχαν δύο ή τρία παιδιά. Εν συνεχεία οι ενδιαφερόμενοι (συνήθως οικογένειες με ένα παιδί) τις πλησίαζαν και... προσέφεραν το τέκνο τους για υιοθεσία μαζί με ένα ποσό- 50.000 ευρώ η μέση ταρίφα. Αυτό το παιδί πλέον ως μέλος πολύτεκνης οικογένειας είχε τη δυνατότητα ευκολότερης πρόσβασης στα ελληνικά πανεπιστήμια ή μετεγγραφής από πανεπιστήμιο σε πανεπιστήμιο. Και επειδή ο νόμος περί υιοθεσιών θεωρείται χρονοβόρος και αυστηρός, έπιαναν αμέσως δουλειά κάποιοι μυημένοι συμβολαιογράφοι για να συντάξουν τα πλαστά συμβόλαια υιοθεσίας.

Ετσι οι πάντες έμεναν πλήρως ικανοποιημένοι. Ηταν τόσο οργανωμένοι όσοι ενέχονταν στο κύκλωμα με τις πλαστές υιοθεσίες που γρήγορα επέκτειναν τις μπίζνες τους στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Λευκωσία. Ανακάλυψαν μια διάταξη του υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με την οποία τα παιδιά των ομογενών στο εξωτερικό μπορούν με ευνοϊκότερους όρους να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι Κύπριοι που θέλουν να εισαχθούν σε ελληνικά πανεπιστήμια δίνουν στην Κύπρο διαφορετικές εξετάσεις.

Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά των ελλαδιτών αξιωματικών που υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ ή στην κυπριακή Εθνοφρουρά. Ετσι ανακάλυπταν (πολλές φορές και μέσω του Διαδικτύου) κυπριακές οικογένειες και τους προσέφεραν χρήματα για πλαστή υιοθεσία των παιδιών τους (αν δυσκολεύονταν με την υιοθεσία, τους ζητούσαν έστω πλαστή κηδεμονία), ώστε να φαίνονται ότι έχουν σοβαρό λόγο να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις στην Κύπρο- και έτσι να εισάγονται πιο εύκολα στα ελληνικά πανεπιστήμια, εις βάρος βεβαίως άλλων παιδιών.


Τα παιδιά των εκπαιδευτικών πάντως δε χρειάζεται να υιοθετηθούν για να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους. Αρκεί να γραφτούν σε κάποιο νυκτερινό σχολείο.