Sunday, August 29, 2010

Άννα Διαμαντοπούλου: Η άσχετη Υπουργός που έπαιζε με τα παπαγαλάκια

Όπως κάθε μανδαρίνος της εξουσίας που δεν έχει να επιδείξει κανένα ουσιαστικό έργο, η Άννα Διαμαντοπούλου φροντίζει να διοχετεύει διάφορες "ειδήσεις" ώστε να καλλιεργήσει το κλίμα που θα είναι ευνοικό για εκείνην. Βέβαια οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί που πολιόρκησαν το μέγαρο της ΕΡΤ διακόπτοντας το μονόλογό της της χάλασαν το σχέδιο που είχε καταστρώσει, αλλά αυτό δεν την εμποδίζει να συνεχίζει να διοικεί το Υπουργείο Παιδείας στέλνοντας "πληροφορίες" που απλώς την εκθέτουν ως υποκρίτρια του χειρίστου είδους.

Έτσι λοιπόν, άρθρο της Λώρης Κέζα στο Βήμα προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πράξεις της Διαμαντοπούλου, με τη γνωστή μέθοδο της μονόπλευρης παρουσίασης της πραγματικότητας:


"Οταν ανέλαβε το υπουργείο Παιδείας η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου βρέθηκε αντιμέτωπη με σχολεία άνευ διδασκάλων. Ελειπαν 7.000, παρά το γεγονός ότι από το κράτος πληρώνεται πλεόνασμα. Η υπουργός αποφάσισε να γίνει Νικολούλη και να εντοπίσει καθηγητές. Εμαθε λοιπόν ότι στα Δωδεκάνησα ένα σχολείο 80 μαθητών δεν είχε άνθρωπο για τα Αγγλικά. «Κλικ» από εδώ, «κλικ» από εκεί (ευτυχώς υπάρχει μηχανοργάνωση), ανακάλυψε ότι πέντε φιλόλογοι της Αγγλικής έχουν την οργανική τους θέση στο εν λόγω σχολείο. Η φρεσκοδιορισμένη είχε πάρει απόσπαση για την κεντρική υπηρεσία. Μόλις δόθηκε η εντολή να επιστρέψει στο πόστο της, η καθηγήτρια άρχισε να απειλεί με αγωγές! Δεν ήτο ψυχοπαθής. Απλώς βασιζόταν σε ένα από τα νομικά παραθυράκια που έχουν μετατρέψει τα σχολεία σε ξέφραγο αμπέλι. Ο καινούργιος νόμος καταργεί 51 νόμους, διατάγματα και αποφάσεις που αφορούν τους διορισμούς, τις μεταθέσεις και τις αποσπάσεις."


Το ερώτημα είναι γιατί η Διαμαντοπούλου διοχετεύει αυτές τις πληροφορίες για όσους πήραν απόσπαση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δε λέει τίποτα για το στρατό των αποσπασμένων σφογκοκωλάριων του υπουργικού της γραφείου, για την πορεία τους στην εκπαίδευση και το ιστορικό των αποσπάσεών τους, καθώς και για τη συμμετοχή τους σε σκανδαλώδεις διοικήσεις του παρελθόντος.

Η προπαγάνδα της Διαμαντοπούλου θίγει και το θέμα των διορισμών στην εκπαίδευση:


"Ας παρουσιάσουμε κάποιες χαρακτηριστικές ρυθμίσεις, ξεκινώντας με την κοινωνική κατηγορία «πολύτεκνοι», στην οποία ο κ. Καραμανλής έταζε διορισμούς με πετραχήλια. Οσοι πολύτεκνοι διέθεταν πτυχίο απέκτησαν τη δυνατότητα να παρατήσουν άσχετες δουλειές για να πιάσουν την κιμωλία. Διορίστηκαν τοιουτοτρόπως 3.500 άτομα, άνευ διαγωνισμού. Μέχρι και τραπεζικός υπάλληλος ανέβηκε στην έδρα. Οσο για το παιδαγωγικό κομμάτι, δεν απαιτήθηκε εμπειρία όποιος μεγαλώνει τέσσερα παιδιά έχει τη διδακτική μέσα του, έμφυτη."


Γιατί η Διαμαντοπούλου δε λέει και για τις ορδές αποφοίτων Λυκείου που το ΠΑΣΟΚ έβαλε στην εκπαίδευση ως "εκπαιδευτικούς" με μόνο προσόν τους την πρόσβαση σε υψηλά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ; Kαι το κυριότερο, γιατί δε λέει τίποτα για τις υποσχέσεις που ο τωρινός Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας δίνει στους πολύτεκνους;

Στη συνέχεια η Διαμαντοπούλου και τα παπαγαλάκια της αποδεικνύουν αυτό που είναι ήδη γνωστό, πως δηλαδή δεν έχουν καμία σχέση με την εκπαίδευση:


"Προβλεπόταν ότι όσοι έχουν δουλέψει επί έξι έτη σε ιδιωτικό σχολείο, σε περίπτωση απόλυσης διορίζονταν σε δημόσιο. Ετσι στήθηκε η φάμπρικα των διδασκόντων που στο πλήρωμα του χρόνου άρχιζαν να παραμελούν τα καθήκοντά τους ώστε να εκβιάσουν την απομάκρυνσή τους (τουλάχιστον έτσι διατείνεται η ηγεσία του υπουργείου)."


Ο σχετικός νόμος προέβλεπε ότι η απόλυση έπρεπε να έχει ως αποκλειστική αιτιολογία των κλείσιμο τμημάτων του σχολείου και όχι άλλο λόγο. Διπλά άσχετη η Υπουργός, η οποία πληροφορείται φαίνεται για το θέμα από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων που στέλνει το γιό της.

Η υποκρίτρια Διαμαντοπούλου δε μπορούσε να μη μιλήσει και για τις αποσπάσεις:


"Οι ατελείωτοι διορισμοί ουδέποτε εγγυήθηκαν την απρόσκοπτη εκτέλεση του μαθήματος, ειδικά αν το σχολείο βρισκόταν σε απομακρυσμένη περιοχή. Ο διοριζόμενος δεχόταν να είναι εκεί η οργανική θέση, μάζευε τα διπλάσια μόρια και έβρισκε μια πρόφαση για να φύγει."


Άραγε για να διορθώσει αυτό το καθεστώς η Διαμαντοπούλου θέσπισε επιπλέον μόρια να λαμβάνουν μόνο όσοι κερδίζουν απόσπαση στο Υπουργείο, δηλαδή οι εκλεκτοί της αυλής της;

Και η προπαγάνδα της Διαμαντοπούλου τελειώνει με μία χαριτωμένη αποστροφή:


"Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι ότι υπάρχει μια μειονότητα λουφαδόρων στην εκπαιδευτική κοινότητα που προκαλεί το χάος. "


Όχι μικρή Άννα, δεν είναι ακριβώς μειονότητα. Είναι όλοι εκείνοι που εκμεταλεύτηκαν την κομματικοποίηση της παιδείας είτε για να διοριστούν είτε για να εξασφαλίσουν θέσεις μέσω του συστήματος που πρώτο το ΠΑΣΟΚ εφηύρε και καλλιέργησε. Γιατί δε ρωτάς τους προκατόχους σου, πχ τον Ευθυμίου, για το ποιοί έδωσαν τη δύναμη σε αυτή τη "μειονότητα" να προκαλεί το χάος; Γιατί δεν κοιτάς γύρω σου να δεις τα μέλη της αυλής σου που λουφάρουν χάρη στο γλείψιμο που σου προσφέρουν; Εάν φυσικά τους βρεις στο Υπουργείο και δεν είναι είτε για ψώνια στο Mall είτε στο σπίτι τους...