Thursday, August 5, 2010

Οι αμοιβές των επιτροπών στα εξεταστικά κέντρα

Αφού έγινε τόσος λόγος για τις περικοπές των συμμετεχόντων στις επιτροπές των εξεταστικών κέντρων, ας δούμε ποιές ήταν αυτές οι αμοιβές, πριν και μετά τις περικοπές:

Επιτηρητές, από 17 ευρώ σε 14 ευρώ (μείωση 29,6%).
Βαθμολογητές, από 2,1 ευρώ/γραπτό σε 2 ευρώ/γραπτό (μείωση 5%).
Μέλη λυκειακών επιτροπών, από 338 ευρώ σε 270 ευρώ (μείωση 20%).
Μέλη επιτροπών βαθμολογικών κέντρων, από 709 ευρώ σε 500 ευρώ (μείωση 29,5%).
Εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που υποβοηθούν το έργο των βαθμολογικών κέντρων, από 19,3 ευρώ/μέρα σε 12 ευρώ/μέρα (μείωση 38%).
Στους εξεταστές - βαθμολογητές στις ειδικές κατηγορίες μαθητών από 33,3 ευρώ/μέρα σε 26,7 ευρώ/μέρα (μείωση 20%).
Στα μέλη επιτροπών συγκέντρωσης δικαιολογητικών υποψηφίων από 806 ευρώ σε 300 ευρώ (μείωση 63%).


Βλέπουμε καθαρά ότι η μείωση στην αμοιβή των βαθμολογητών ήταν ελάχιστη. Τα δε μέλη των επιτροπών έπαιρναν ιδιαίτερα μεγάλες αμοιβές, οι οποίες ακόμα και μετά τη μείωσή τους παραμένουν σημαντικές.

Επιπλέον, το ποιός θα πάει στις επιτροπές αυτές και πως θα επιλέξει τους "συνεργάτες" του αποτελεί μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ των εκπαιδευτικών για το ποιός θα προλάβει να αρπάξει την κουτάλα.

Αντί λοιπόν το ΠΑΜΕ να προσπαθεί να προσεταιρισθεί τους επιτήδειους όλων αυτών των επιτροπών, θα έπρεπε να παλεύει για μεγαλύτερη ισονομία. Γιατί οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να δέχονται ότι η διεξαγωγή των εξετάσεων είναι μέσα στα καθήκοντά τους και όχι ένας τρόπος από τους πολλούς που έχουν για να αυξάνουν τις καταθέσεις τους.

Όμως η πολεμική του ΠΑΜΕ είναι δικαιολογημένη, καθώς εκείνοι που τρέχουν πρώτοι να αρπάξουν αυτές τις απολαβές είναι οι αριστεροί!