Saturday, July 31, 2010

Μονιμοποιήσεις στη Σιβιτανίδειο

Πριν από περίπου ένα χρόνο είχαμε γράψει ότι μαγειρεύονται μονιμοποιήσεις στη Σιβιτανίδειο και ότι τα ονόματα που θα τύχουν αυτής της μονιμοποίησης έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. Επίσης έχουμε αναφερθεί σε ορισμένες ειδικότητες που με τρόπο παράδοξο έχουν δημιουργηθεί στη Σιβιτανίδειο. Δεν ξεχάσαμε φυσικά το θέμα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική για το θέμα ήταν η συζήτηση που έγινε στη βουλή για το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία.

Ας αρχίσουμε από την Κάλερ-Χριστοφιλοπούλου, η οποία είπε:

"Στην Σιβιτανίδειο - αυτή τη στιγμή που μιλάμε - θα είχα τη δυνατότητα να διορίσω 250 άτομα, όπως ήθελα και το ξέρετε, κύριε Υπουργέ, όπως ξέρετε πολύ καλά πόσοι αποσπάστηκαν τον Ιούλιο από τον Υπουργό σας. Ξέρετε πάρα πολύ καλά πολλά πράγματα. Όμως, πείτε μας «με το χέρι στην καρδιά», πόσες άλλες «πόρτες» - που εμείς δεν τις ξέρουμε - υπάρχουν για να τις κλείσουμε. Μόνο ένα θέλουμε. Θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα σε ένα παλιό τελματωμένο παρελθόν στην εκπαίδευση."


Εκείνο που παρέλειψε να πει η Κάλερ δεν είναι μόνο πόσοι αποσπάστηκαν στο γραφείο της Διαμαντοπούλου φέτος, αλλά πόσους μονιμοποίησε το ΠΑΣΟΚ στη Σιβιτανίδειο κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις του, και το κυριότερο ποιά ήταν τα πρόσωπα που μονιμοποιήθηκαν. Αφού λοιπόν το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε αυτές τις πόρτες, τώρα επιζητά να τις κλείσει, την ίδια στιγμή που ετοιμάζει τις λίστες για μονιμοποίηση.

Πριν φτάσουμε όμως στις λίστες αυτές ας δούμε τι είπε ο πονηρός Λυκουρέντζος:

"Όμως, για την Σιβιτανίδειο, που είπατε, καλό είναι να δείτε την εγκύκλιο, την οποία εφαρμόσαμε πέρυσι. Θα σας παρακαλέσω να μην καταργήσετε την διοίκηση της Σιβιτανιδείου και να έχετε εσείς τη δυνατότητα να τη διορίζετε, γιατί θα έχετε ζητήματα, επειδή είναι κληροδότημα με τον καταστατικό της χάρτη. Παρακαλώ να το δείτε, γιατί κάνετε λάθος στο άρθρο, στο οποίο αναφέρεστε στην Σιβιτανίδειο."


Βέβαια παρέλειψε να αναφέρει ποιά πρόσωπα είχαν υπογράψει τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, ίσως για να μη φέρει σε δύσκολη θέση την Κάλερ. Όμως η αναφορά του στο θέμα του ΔΣ της Σιβιτανιδείου είναι σωστή, γιατί οι όροι του κληροδοτήματος ήταν σαφείς στο ποιοί πρέπει να διοικούν τη Σιβιτανίδειο, αν και οι όροι αυτοί έχουν ήδη καταστρατηγηθεί με πολλούς τρόπους στο παρελθόν. Τα χρήματα του κληροδοτήματος έχουν εξανεμισθεί εδώ και δεκαετίες, και ακόμα και το κτίριο είναι σε αμφιλεγόμενη κατάσταση.

Εντύπωση όμως κάνει το γεγονός ότι στη συνέχεια του λόγου του ο Λυκουρέντζος δικαιολόγησε μεν τις προσλήψεις που έγιναν με αστείες δικαιολογίες, απέφυγε δε επιμελώς να αναφερθεί στην τύχη των προσληφθέντων, θεωρώντας ότι αφού το κόμμα έπεσε δεν υπάρχει λόγος να ενδιαφερθεί γι'αυτούς.

Και εδώ έρχεται η έκπληξη!

Το κόμμα που ενδιαφέρθηκε για το θέμα της τύχης κάποιων από τους αναπληρωτές της Σιβιτανιδείου είναι ο ΣΥΡΙΖΑ!


Στο ζήτημα αναφέρθηκαν αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα όμως ο Τάσος Κουράκης:

"Ένα άλλο σημείο στο οποίο νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα να το κάνετε, είναι όσον αφορά τη Σιβιτανίδειο, όπου υπηρετούν με πολύχρονες προϋπηρεσίες εκπαιδευτικοί, από επτά έως δεκαέξι χρόνια, με ειδικότητες που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους πίνακες του Υπουργείου. Και σήμερα που ομιλούμε και συζητούμε, υπάρχουν τριάντα πέντε με σαράντα αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία με είκοσι τέσσερις έως εξήντα μήνες και για τους οποίους δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στις γενικότερες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου."


Με άλλα λόγια, ο Κουράκης ζητά ειδική ρύθμιση για δύο κατηγορίες προνομιούχων:

- Ένα μονοψήφιο αριθμό ατόμων με εξωτικές ειδικότητες που δημιουργήθηκαν ειδικά για να προσληφθούν αυτά φωτογραφικά στη Σιβιτανίδειο κατά το παρελθόν.

- Ένα μεγαλύτερο αριθμό 35-40 ατόμων που για αρκετά χρόνια θεωρήθηκαν αναντικατάστατα για τη Σιβιτανίδειο και βρίσκονται σε αυτή για πάνω από τρία χρόνια.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί για τα άτομα αυτά δεν ενδιαφέρονται τα άλλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένων του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, ή ακόμα και οι θεσμοί, που τόσα χρόνια έβαζαν δικούς τους στη Σιβιτανίδειο, και ενδιαφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως το θέμα να σχετίζεται με την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ μέσα στη Σιβιτανίδειο, η οποία είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με τα εκλογικά ποσοστά των συγκεκριμένων κομμάτων και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμα και δυσανάλογη.

Είναι θέμα χρόνου να έχουμε στα χέρια μας τις πλήρεις λίστες των ονομάτων των ατόμων αυτών, και φυσικά θα επανέλθουμε στο μέλλον με περισσότερες λεπτομέρειες.