Monday, April 5, 2010

The Power of Privilege: Yale and America's Elite Colleges

Το 'The Power of Privilege: Yale and America's Elite Colleges' είναι ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο το οποίο εξετάζει τα κριτήρια εισαγωγής στα μεγαλύτερα Αμερικανικά πανεπιστήμια, όπως είναι το Yale. Το βιβλίο αυτό παραθέτει στοιχεία για το πως η διαδικασία εισαγωγής στα πιο ονομαστά πανεπιστήμια του κόσμου (όχι, δεν αναφέρεται στο Μετσόβειο) επηρεάζεται από παράγοντες όπως η καταγωγή και η κοινωνική τάξη.

Το βιβλίο αυτό δεν εκδίδεται από κάποια αριστερή οργάνωση της άλλης άκρης του Ατλαντικού, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, ούτε από κάποια 'ΜΚΟ', αλλά από το Stanford University Press. Με άλλα λόγια, τα αμερικανάκια έχουν το θάρρος να κρίνουν τα κακώς κείμενα των πανεπιστημίων τους, να τα εκθέτουν στην κοινή θέα και στη δημόσια κριτική, και να αναζητούν μέσα από δημόσιο διάλογο τρόπους για τη βελτίωση του συστήματος.

Κάντε τη σύγκριση με τους εδώ συνδικαλιστάδες της ΠΟΣΔΕΠ που το μόνο που τους απασχολεί είναι πως θα πάρουν περισσότερες χρηματοδοτήσεις και πως θα κληροδοτήσουν τις έδρες τους σε συγγενείς και φίλους.