Sunday, February 28, 2010

Ο Ριζοσπάστης για τα μεταπτυχιακά

Πάντα μέσα στα πράγματα, ο Ριζοσπάστης σχολιάζει με σκληρή γλώσσα τα μεταπτυχιακά που δίνουν τα ξένα πανεπιστήμια σε όσους δεν έχουν ήδη πτυχίο:


"Εδωσαν το «πράσινο φως» σε διάφορα παραμάγαζα - κολέγια βαφτίζοντάς τα «πανεπιστήμια» και οι κολεγιάρχες άρπαξαν την ευκαιρία να μοσχοπουλήσουν ...φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ο λόγος για το διαφημιστικό φυλλάδιο ενός τέτοιου παραμάγαζου που λέει ότι πουλάει υποτιθέμενους «μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών σε ...ένα μόνο χρόνο» σε εργαζόμενους, στελέχη, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες ακόμα κι αν δεν έχουν πρώτο τίτλο σπουδών, δηλαδή πτυχίο! Το ακριβοπληρωμένο προϊόν προσφέρεται σε συνεργασία με βρετανικό φορέα παροχής μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, είναι «προσαρμοσμένο στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας» και καθιστά «τους φοιτητές περισσότερο ανταγωνιστικούς, εμπλουτίζοντας τις εμπειρικές τους γνώσεις με τις αναγκαίες θεωρητικές».

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για άλλο ένα πρόγραμμα κατάρτισης που βαφτίζεται μεταπτυχιακό, με στόχο να εξαπατήσει όσο γίνεται περισσότερους νέους, καθώς είναι γνωστό ότι πουθενά, μέσω καμιάς νομοθετικής ρύθμισης μέχρι τώρα, δε προβλέπεται τέτοια δυνατότητα (απονομή μεταπτυχιακού χωρίς να έχει προηγηθεί πτυχίο). Οι νέοι, που κυρίως σε αυτούς απευθύνονται τέτοιου είδους προγράμματα, οφείλουν να μην πατήσουν την μπανανόφλουδα, να μην πιστέψουν τους κάλπικους τίτλους των ιλουστρασιόν φυλλαδίων. Εχουν συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους φοιτητές, τους σπουδαστές, τους εργαζόμενους και όλο το λαό και να διεκδικήσουν την Παιδεία των αναγκών τους. Ενιαία, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Δημόσιες και δωρεάν «μεταλυκειακές» επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν επιστημονική μόρφωση."


Εκείνο που διέφυγε της προσοχής των δημοσιογράφων του Ριζοσπάστη είναι πως τα συγκεκριμένα μεταπτυχιακά ουσιαστικά αποτελούν μία μικρότερη έκδοση του μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων, και ουσιαστικά απευθύνονται μόνο σε εργαζόμενους στο χώρο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Φυσικά ο κάτοχος του σχετικού τίτλου δε θεωρείται ισότιμος του κατόχου πτυχίου και μεταπτυχιακού, και ουσιαστικά μιλάμε για μία συγκεκριμένη κατηγορία μαθημάτων και όχι γενικά για μεταπτυχιακό σε οποιοδήποτε θέμα.

Όμως αυτά έχουν μικρή σημασία για τον Ριζοσπάστη, που δεν ξεχνά να καλέσει τους πάντες σε αγώνα για "δωρεάν επαγγελματικές σχολές υψηλού επιπέδου", που μάλλον αποτελεί ευφημισμό για τα ΙΕΚ από όπου το ΚΚ μαζεύει ψηφοφόρους. Εντω μεταξύ, τα τέκνα των στελεχών του κόμματος προτιμούν τα Αμερικανικά κολλέγια όπως το Deree.