Tuesday, January 19, 2010

Η λειτουργία του Indymedia

Η ελευθερία της έκφρασης έχει περίεργες ερμηνείες στην Ελλάδα. Και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του φαινομένου δε θα μπορούσε παρά να είναι η υπόθεση του Indymedia.

Το Indymedia φιλοξενείται σε συγκεκριμένους servers μέσα στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με την ανοχή και συγκάλυψη των πρυτανικών αρχών. Έτσι, το δίκτυο που πληρώνει ο ελληνικός λαός για να εξυπηρετηθούν οι "ακαδημαικοί και ερευνητικοί σκοποί" του ΕΜΠ χρησιμοποιείται για να δημιουργηθεί ένα μέσο προπαγάνδας, το οποίο έχει αμφιλεγόμενη χρηματοδότηση και διασυνδέσεις, επιτελεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση βίαιων επεισοδίων, στοχοποιεί ανθρώπους και παρακινεί σε πράξεις κατά της ζωής τους.

Επιπλέον, το Indymedia είναι ένα μέσο το οποίο προσπαθεί με βίαια μέσα να αποκλείσει συγκεκριμένες ομάδες από το να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις, και σίγουρα δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρεται για λογοκρισία.

Εάν το Indymedia φιλοξενούσε το περιεχόμενό του οπουδήποτε αλλού, θα μπορούσε πολύ εύκολα να επικαλεστεί τα περί ελευθερίας του λόγου προκειμένου να συνεχίσει τα μισαλλόδοξα κηρύγματά του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, το Indymedia, με την προφανή συμμετοχή πανεπιστημιακων, χρησιμοποιεί τα μέσα του ΕΜΠ, για τα χάλια του οποίου είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνο. Και σε αυτά περιλαμβάνεται η ασυδοσία που επικρατεί στον πανεπιστημιακό χώρο με τους κάθε λογής "αριστερούς" να καταλαμβάνουν χώρους, να βανδαλίζουν και να προβαίνουν ατιμώρητοι σε βιαιοπραγίες (κινήσεις που και οι διάφορες "επίσημες" παρατάξεις έχουν μιμηθεί με επιτυχία).

Εάν κάποιος, στο όνομα της ελευθερίας του λόγου, αποφάσιζε να φιλοξενήσει στο ΕΜΠ σελίδες με περιεχόμενο που δεν εγκρίνει το Indymedia, το πιθανότερο είναι ότι θα είχε πολύ σύντομα να αντιμετωπίσει σωρεία επιθέσεων, τόσο φυσικών από εγκληματικά στοιχεία, όσο και "συνδικαλιστικών" και "συναδελφικών".

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των "πανεπιστημιακών" έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο Indymedia, γιατί αν σταματήσει να λειτουργεί το "άσυλο" με τη σημερινή του μορφή είναι ζήτημα χρόνου να έρθει το τέλος της ασυδοσίας στο πανεπιστήμιο. Και αυτό θα σημάνει και το τέλος της ασυδοσίας της πλέον προνομιούχου κατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων, των "πανεπιστημιακών".

Φυσικά από το σκηνικό δε θα μπορούσε να λείψει η ΟΛΜΕ, της οποίας το ΔΣ εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση συμπαράστασης στους παρανομούντες του ΕΜΠ. Αυτή η αριστερόφρονη ασυδοσία είναι που προωθεί εδώ και χρόνια η ΟΛΜΕ και στα σχολεία της χώρας, με αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Άλλωστε, οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν σταθερή συνιστώσα της ΟΛΜΕ. Και είναι αξιοσημείωτο το ότι ακόμα και τα μέλη της ΔΑΚΕ δεν έχουν πρόβλημα να υιοθετούν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και όχι μόνο στο θέμα του Indymedia.

Την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστάδες δημιουργούν ασπίδα προστασίας γύρω από το Indymedia με το πρόσχημα της "ελευθερίας του λόγου", κανείς τους δε φαίνεται να αντιδρά στην απόφαση του γραφικού υπουργού ΠΡΟΠΟ και προστάτη των ΟΑΕΔιτών Χρυσοχοίδη να δημιουργήσει την "Υποδιεύθυνση Προστασίας της Δημοκρατίας" με στόχο τη δίωξη όσων θεωρεί ακροδεξιούς. Οι αρχές της χώρας θα σπεύσουν να συλλέξουν πληροφορίες για να προλάβουν τυχόν επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών (που συνήθως σφάζονται μεταξύ τους) τη στιγμή που επί χρόνια ήταν ανίκανες να βρουν από ποιό σημείο μέσα στο Πολυτεχνείο εκπέμπει το Indymedia!