Friday, January 22, 2010

Τα αιτήματα της ΠΟΣΔΕΠ σε νέα έκδοση

Το βασικό αίτημα της ΠΟΣΔΕΠ είναι διατήρηση του κρατικού μονοπωλίου και λεφτά στα μέλη της ΠΟΣΔΕΠ, αλλά πολλές φορές αυτό διανθίζεται με διάφορους τρόπους ώστε να μη γίνεται βαρετό. Έτσι, αμέσως μετά τη συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με την Άννα Διαμαντοπούλου, δόθηκε στη δημοσιότητα νέα λίστα αιτημάτων:


- Πλήρης οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, ώστε η ασυδοσία των πανεπιστημιακών να είναι ανεξέλεγκτη.

- Αυξηση της χρηματοδότησης, ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο όραμα, το οποίο ουσιαστικά θα είναι η διαιώνιση της υπάρχουσας κατάστασης.

- Δημιουργία Κέντρων Αριστείας. Το ύποπτο στην πρόταση αυτή είναι ότι έρχεται μετά από την επιτυχή και διεθνώς αναγνωρισμένη λειτουργία στην Ελλάδα ιδιωτικών κέντρων αριστείας, τα οποία η ΠΟΣΔΕΠ δε θέλει να αναγνωριστούν.

- Προσέλκυση Ελλήνων επιστημόνων της διασποράς. Τόσα χρόνια έρχονται διάφοροι από τη διασπορά, αλλά πάντα επιλέγονται εκείνοι που ταιριάζουν με το υπάρχον περιβάλλον, με ότι αυτό συνεπάγεται.

- Αύξηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των μεταπτυχιακών. Ας σημειώσουμε πως ήδη λειτουργούν "διεθνή μεταπτυχιακά" στη Θεσαλλονίκη, με τραγικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

- Ανάπτυξη πολιτισμού διασφάλισης της ποιότητας. Αυτό το σύνθημα είναι χαρακτηριστικό του βάθους σκέψης της ΠΟΣΔΕΠ, που μάλλον ούτε τα μέλη της καταλαβαίνουν τι σημαίνει.

- Ξεκαθάρισμα στο ποικιλόμορφο τοπίο της μεταλυκειακής - προπανεπιστημιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης και διαμόρφωση Ανεξάρτητης Αρχής πιστοποίησης της ποιότητας. Το ερώτημα εδώ είναι διπλό: Αν το συγκεκριμένο τοπίο είναι προπανεπιστημιακό, τότε τι ενδιαφέρει την ΠΟΣΔΕΠ, και ποιά είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που πιστοποιεί την ποιότητα των δημοσίων πανεπιστημίων;

- Άμεσο διορισμό 700 νέων κηφήνων!

- Να μη δεσμευτεί η περιουσία των καθηγητάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης που ενεπλάκησαν σε οικονομικά μαγειρέματα.

- Επανεξέταση του εσωτερικού κανονισμού από μηδενική βάση, ώστε τα πανεπιστήμια να συνεχίσουν να είναι άσυλα κομματόσκυλων και κακοποιών στοιχείων.

- Και φυσικά καθιέρωση νέου μισθολογίου με ακόμα περισσότερες απολαβές για τους πλέον προνομιούχους του δημοσίου, τους πανεπιστημιακούς.

Δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η ΠΟΣΔΕΠ με φαντασία εφευρίσκει διαρκώς νέους όρους, όπως "πολιτισμός διασφάλισης της ποιότητας". Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο πολιτισμός ανθεί μέσα στα κτίρια των δημοσίων πανεπιστημίων.