Sunday, January 17, 2010

Μάρκος Λαζάρου: Η κραυγή του βολεμένου

Με αφορμή την κινητικότητα γύρω από το θέμα των διορισμών, ο Μάρκος Λαζάρου, παλαιό μέλος του ΔΣ της ΠΕΑ που βρήκε γρήγορα το δρόμο του στο ΑΠΥΣΔΕ μια και κανένας συνδικαλιστής δε χάνεται, θεώρησε καλό να δημοσιεύσει ανακοίνωση με τις θέσεις του.

Στην ανακοίνωση αυτή λοιπόν διαμαρτύρεται γιατί κάποιοι δίνουν την εικόνα ότι οι εκπαιδευτικοί λουφάρουν στα γραφεία και ότι για τις αποσπάσεις φταίνε οι πολιτικοί. Έτσι εξηγείται γιατί οι εκπαιδευτικοί συσσωρεύονται στα γραφεία των διαφόρων συνδικαλιστάδων του κάθε ΠΥΣΔΕ προκειμένου να εξασφαλίσουν απόσπαση σε γραφείο. Επίσης διαμαρτύρεται γιατί αφήνεται να εννοηθεί ότι οι πίνακες των αναπληρωτών είναι ρουσφετολογικοί. Εκείνο που ξεχνάει να αναφέρει είναι με ποιόν τρόπο μπαίνει κανείς στους πίνακες αυτούς.

Στην ανακοίνωση του Λαζάρου βρίσκουμε και άλλη μία ενδιαφέρουσα ερμηνεία των αλλαγών στο σύστημα διορισμών από το 1998 και μετά, η οποία αποδίδεται στην πολιτική βούληση να μη γίνονται διορισμοί. Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική, γιατί διορισμοί εξακολουθούν να γίνονται κατά χιλιάδες. Απλώς η κάθε κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα ώστε να μπορεί να διορίζει αυτούς που θέλει.

Μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την αδιαφάνεια στους διορισμούς φέρει η ΠΕΑ, η οποία φροντίζει κάθε φορά να διορίζονται τα μέλη της και η οποία μετέτρεψε τους αναπληρωτές σε μία κλειστή προνομιούχο κάστα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά μέλη των παλαιότερων ΔΣ της ΠΕΑ είναι τώρα μέλη διαφόρων συνδικαλιστικών φορέων διαφθοράς.