Saturday, January 16, 2010

ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ: Ο Σταλινισμός συνδικαλίζεται

Οι σχολές του ΟΑΕΔ έχουν τροφοδοτήσει την επικαιρότητα με μεγάλο αριθμό ψώνιων, με πιο χαρακτηριστικά τα αριστερά ψώνια. Έτσι, είναι φυσική συνέχεια αυτής της παράδοσης η αγωνία του ΠΑΜΕ ΟΑΕΔ για τη διατήρηση των κεκτημένων τους, που δεν είναι και λίγα, αλλά και για την ικανοποίηση αρκετών άλλων αιτημάτων. Ας τα δούμε αναλυτικά:

"- Η κατάργηση των ΚΕΣ και της Κοινοτικής Οδηγίας 36/2005."

Αυτό σε τι αφορά άραγε τους ΟΑΕΔίτες; Έτσι κι αλλιώς οι πανεπιστημιακές σπουδές δεν απευθύνονται στο κοινό του ΟΑΕΔ και της τεχνικής εκπαίδευσης γενικότερα. Αρκεί να κάνει κανείς μία απλή επίσκεψη σε οποιαδήποτε σχολή του ΟΑΕΔ για να το διαπιστώσει. Ακόμα καλύτερα, ας γνωρίσει μερικούς από τους "καθηγητές" του ΟΑΕΔ.

"- Μισθός 1800 ευρώ για το νεοδιόριστο, 3600 πριν τη σύνταξη, ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο μισθό."

Δεδομένης της οικονομικής κατάστασης που κυριαρχεί παντού, είναι ιδιαίτερα προκλητικό ο νεοδιόριστος γόνος του ΟΑΕΔ να παίρνει 1800 καθαρά για να μην κάνει τίποτα. Δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει ποιά είναι η προέλευση των ατόμων που διορίστηκαν στον ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια.

"- Εξομοίωση των εργαστηριακών καθηγητών ΤΕ1 σε Π.Ε. σύμφωνα με τις θέσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών Εργαστηριακών Μαθημάτων (Π.Ε.Τ.Ε.Ε.Μ.)."

Για όσους δε γνωρίζουν, οι ΤΕ1 είναι απόφοιτοι τεχνικών λυκείων (στην καλύτερη περίπτωση) οι οποίοι κατάφεραν να διοριστούν ως εκπαιδευτικοί με τους γνωστούς τρόπους. Η πλήρης εξομοίωση των μπετατζήδων με αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης δείχνει όχι μόνο το θράσος της κάθε ΠΕΤΕΕΜ, αλλά και το πόσο χαμηλά αποτιμάται πλέον η πανεπιστημιακή εκπαίδευση στην Ελλάδα.

"- Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες."

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί η κάθε κυράτσα του ΟΑΕΔ να ζει μία δεύτερη ρωμαική άνοιξη.

"- Αρνούμαστε την ταξική διαλογή των παιδιών στην ηλικία 16 χρόνων με την πρόωρη επαγγελματική επιλογή και την ψευτοκατάρτιση μελλοντικών ανέργων."

Οι εγκέφαλοι του ΟΑΕΔ θα πρέπει να μας εξηγήσουν, εάν καταργηθεί η "πρόωρη επαγγελματική επιλογή" τι νόημα θα έχει η ύπαρξη των σχολών του ΟΑΕΔ και των υπολοίπων ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ; Εκτός αν απαιτήσουν να εγγράφονται σε αυτές μόνο ενήλικοι, οπότε το ερώτημα θα είναι ποιός θα αναλάβει το baby sitting στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα. Αδιέξοδο στο οποίο οδήγησαν οι ιθύνοντες της "τεχνικής εκπαίδευσης", και πρώτα πρώτα η υπουργία Κακλαμάνη επί ΠΑΣΟΚ.

Ενδιαφέρον επίσης αποτελεί και ο χαρακτηρισμός της "ψευτοκατάρτισης μελλοντικών ανέργων", που δείχνει πως αν μη τι άλλο πως στο ΠΑΜΕ διαθέτουν αυτογνωσία.

"- Ετήσια περιοδική επιμόρφωση εκπαιδευτικών στα Πανεπιστήμια με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα."

Τέτοιες επιμορφώσεις έχουν γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, προκειμένου να κατασπαταληθούν κονδύλια σε καθηγητές λυκείων και πανεπιστημίων. Αυτές οι επιμορφώσεις έχουν πλέον το χαρακτήρα εκδρομής όπου οι εκπαιδευτικοί περνούν την ώρα τους μαζεύοντας ταυτόχρονα χαρτιά "επιμορφώσεων" για να διεκδικήσουν θέσεις "στελεχών της εκπαίδευσης".

Για να είμαστε δίκαιοι, οι απαιτήσεις αυτές αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών και όχι μόνο αυτούς που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ. Πολλοί άλλωστε ξεκίνησαν από το ΠΑΜΕ για να καταλήξουν αργότερα σε μεγαλύτερες παρατάξεις!