Friday, January 29, 2010

Ο μύθος του εκπαιδευτικού με μισθό 350 ευρώ

Σε άρθρο στα Νέα του γνωστού για τις αντικαπιταλιστικές του θέσεις Χρήστου Κάτσικα διαβάζουμε για το υποτιθέμενο δράμα των ωρομισθίων εκπαιδευτικών που έχουν ως μισθό μόνο 350 ευρώ.

Εκείνο που δεν αναφέρεται όμως στο άρθρο, και δεν αναφέρει και κανένας προκειμένου να συνεχίζεται το παραμύθιασμα της κοινής γνώμης, είναι ότι ο ωρομίσθιος των 350 ευρώ είναι στην πραγματικότητα προνομιούχος.

Και είναι προνομιούχος γιατί έχει καταφέρει να έχει το ανώτατο ωράριο, άρα και προυπηρεσία, ως ωρομίσθιος, τη στιγμή που οι μη προνομιούχοι με δυσκολία καταφέρνουν να πάρουν λιγότερες από τις μισές ώρες. Όλοι αυτοί που προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν το ανώτατο ωράριο ως ωρομίσθιοι χάρη στις "καλές γνωριμίες" και στους καταλόγους που συντάσσονται με επιμέλεια στις διάφορες διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ενδεικτικό του πόσο ύπουλα προσπαθούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη τέτοια άρθρα είναι το γεγονός ότι παρατίθεται το παράδειγμα κάποιας φιλολόγου, η οποία τελείωσε το 2005 και το δράμα της είναι ότι δεν τοποθετήθηκε σε σχολείο μέχρι το 2008, οπότε και σύμφωνα με τον ανθρωπιστή Κάτσικα "αναγκάζεται να δουλεύει καθημερινά περισσότερες από 14 ώρες. Το πρωί ως γραμματέας σε ιδιωτική επιχείρηση και τα απογεύματα παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα." Είναι φανερό ότι η λύση στο πρόβλημα της νεαρής φιλολόγου είναι ο άμεσος διορισμός της στην εκπαίδευση ώστε να μη δουλεύει καθόλου.