Monday, December 21, 2009

ΠΟΣΔΕΠ: Τα λεφτά της έρευνας

Οι πανεπιστημιακοί έχουν βρει εδώ και χρόνια έναν τρόπο για να καλύπτουν τα έξοδά τους: Να χρησιμοποιούν χρήματα που υποτίθεται πως προορίζονται για την έρευνα προκειμένου να τα διαθέτουν όπου εκείνοι κρίνουν απαραίτητο.

Φαίνεται όμως ότι κάποιοι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήταν λιγότερο προσεκτικοί από όσο θα περίμενε κανείς, με αποτέλεσμα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να τους ανακαλύψουν και 26 από αυτούς να αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, που περιλαμβάνουν αυτές της απιστίας και της απάτης.

Η αντίδραση των κηφήνων της ΠΟΣΔΕΠ ήταν η αναμενόμενη: Συνεχείς ανακοινώσεις και πιέσεις προκειμένου να συνεχίσουν να είναι ασύδωτοι και ατιμώρητοι, χωρίς κανέναν απολογισμό στην κοινωνία.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης έχει και άλλα προβλήματα λογοδοσίας να αντιμετωπίσει, που φανερώνουν το μέγεθος της συναλλαγής και της διαφθοράς στο εν λόγω ίδρυμα:

Υπόθεση Αλεξανδρόπουλου

Η υπόθεση των καταγγελιών του Στέλιου Αλεξανδρόπουλου, οι οποίες επισφραγίσθηκαν από το θάνατό του, είναι λίγο πολύ γνωστή, οπότε θα επαναλάβουμε μόνο τα βασικά σημεία της.

Ο Αλεξανδρόπουλος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κατήγγειλε συγκεκριμένες μεθοδεύσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα ώστε να γίνονται δεκτοί μόνο κομματικοί παράγοντες και φοιτητοπατέρες. Οι υπόγειες συναλλαγές αφορούσαν κομματικά στελέχη και των δύο κομμάτων, και όταν ο Αλεξανδρόπουλος ζήτησε επίμονα να δοθούν οι αναλυτικές αιτιολογήσεις της εισαγωγής των φοιτητών στα μεταπτυχιακά, οι υπεύθυνοι αρνήθηκαν επίμονα.

Όταν το θέμα έφτασε στη Βουλή, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Ταλιαδούρος έδωσε εντολή στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης να ερευνήσει το θέμα. Τελικά, ο Πρύτανης Ι. Παλλήκαρης προτίμησε να ζητήσει την πειθαρχική δίωξη του Αλεξανδρόπουλου, ο οποίος αμέσως μετά από μία φορτισμένη συνέλευση πεθαίνει στο γραφείο του.

Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης αναρτήθηκαν έκτοτε σε διάφορα blogs, όταν όμως έφτασαν στο tvxs.gr η υπόθεση έλαβε μία άλλη τροπή: Η δικαστική εξουσία, η οποία έδειξε ιδιαίτερη ολιγωρία στην υπόθεση αυτή, έκανε άμεσα αποδεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων εναντίον τριών εκ των πρωταγωνιστών της υπόθεσης, των καθηγητών Δημήτριου Κοτρόγιαννου, Κωνσταντίνου Λάβδα και Μαρίας Δενδρινού. Το σχόλιο το οποίο φέρεται να τους ενόχλησε ιδιαίτερα γράφει:



«Τώρα για την υπόθεση της Πολιτικής Επιστήμης, το συγκεκριμένο Τμήμα είναι βουτηγμένο όσο δεν παίρνει στη διαφθορά. Ο Πρόεδρός του ... είναι φυτευτός της κλίκας που έστειλε στο θάνατο τον Στέλιο Αλεξανδρόπουλο, που αποτελείτε από τους Λάβδα (τότε αντιπρύτανης σε ηλικία 32 ετών !!!), Κωτρόγιαννο (τότε υπεύθυνος του μεταπτυχιακού που αν δεν είσαι πασπίτης ή δαπίτης δεν μπαίνεις με τίποτα, επίσης μέλος του ΠΑΣΟΚ) και την τότε πρόεδρο του Τμήματος Μενδρινού. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αυτά είναι «μεμονωμένα περιστατικά» λαμόγιων ... »



Το πως ο Κοτρόγιαννος κατάφερε να γίνει αντιπρύτανης σε ηλικία 32 ετών είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο, και ακόμα πιο αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι τον προσβάλει η προβολή αυτού του επιτεύγματός του, καθώς και το γεγονός ότι πολύ γρήγορα έγινε και υπεύθυνος του συγκεκριμένου λαμογιομεταπτυχιακού.

Σχετικά links για την υπόθεση:

http://www.tvxs.gr/v26518
http://www.tvxs.gr/v10772
http://www.tvxs.gr/v12036
http://www.tvxs.gr/v26844
http://www.tvxs.gr/v27171
http://www.tvxs.gr/v24480

Αυτά φυσικά δεν αποτελούν αποκλειστικό προνόμιο του πολυδιαφημισμένου Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς η ίδια κατάσταση επικρατεί σε πολλά μεταπτυχιακά. Ενώ οι κανάγιες πανεπιστημιακοί εξαπατούν τον κόσμο λέγοντας πως παλεύουν για δημόσια παιδεία, στην πραγματικότητα αγωνίζονται να διατηρήσουν τον έλεγχο του ποιός θα πριμοδοτείται ώστε να διαιωνίζεται η συναλλαγή και η διαφθορά.

Το ερώτημα είναι πως οι υπόλοιπες χώρες αναγνωρίζουν αυτά τα βουτηγμένα στη διαφθορά μεταπτυχιακά, που ουσιαστικά αποτελούν έπαθλο για τους φοιτητοπατέρες ώστε μετά να συνεχίσουν την καριέρα τους σε διάφορες δημόσιες θέσεις ή ακόμα και ως υποψήφιοι βουλευτές.