Thursday, December 10, 2009

Αυτιστικά παιδιά και εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Τον τελευταίο καιρό άλλο ένα θέμα σχετικό με την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έφτασε στην επικαιρότητα, και αυτό αφορά την εισαγωγή παιδιών με αυτισμό. Κάποιοι θέλουν να θεωρηθούν τα παιδιά με αυτισμό ΑΜΕΑ και να μπαίνουν προνομιακά στις σχολές της επιλογής τους, και προβάλλουν ως επιχείρημα ότι τα παιδιά που βρίσκονται στα όρια του φάσματος του αυτισμού μπορούν να έχουν πανεπιστημιακή εκπαίδευση, αλλά όχι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των εισαγωγικών εξετάσεων.

Το ερώτημα βέβαια είναι πως θα ανταποκριθούν τότε στις απαιτήσεις των ενδοπανεπιστημιακών εξετάσεων, αλλά και πως θα μπαίνει κάποιο παιδί στην κατηγορία αυτή προκειμένου να έχει αυτό το προνόμιο. Το πιθανότερο είναι ότι στην περίπτωση αυτή θα αυξηθούν κατακόρυφα τα κρούσματα αυτισμού στους γόνους πολιτικών και επιχειρηματικών οικογενειών.

Είναι πολύ πιθανό η κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων να είναι ένα από τα βήματα που θα αναγκαστεί να κάνει η Ελλάδα στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού της, όμως μέχρι να γίνει αυτό σίγουρα θα υπάρξουν πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία νέων παραθύρων.