Friday, November 20, 2009

Αγωγή κατά του GURF

Όλα αυτα τα χρόνια, ο Θέμης Λαζαρίδης έχει κάνει έναν μεγάλο αγώνα κατά του τριτοκοσμικού χαρακτήρα της ελληνικής τριτοβάθμιας (και όχι μόνο) εκπαίδευσης μέσα από το Greek University Reform Forum, έχοντας εκθέσει συγκεκριμένα πρόσωπα και καταστάσεις που αποτελούν μέρος του προβλήματος. Με δεδομένο ότι η Ελληνική ακαδημαική κοινότητα αποτελεί ένα μαφιόζικο κατεστημένο που βασίζεται στον απομονωτισμό και την ομερτά, είναι φανερό πόσο σημαντική αλλά και δύσκολη είναι η προσπάθεια αυτή.

Φαίνεται όμως ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται όλο και πιο ενοχλητική, αν κρίνουμε από την αγωγή που κατέθεσε ένας επιφανής λογοκλόπος και αντιγραφέας που ακούει στο όνομα Χρήστος Νεγκάκης:


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,


σας ενημερώνω ότι ο κ. Χρήστος Νεγκάκης κατέθεσε εναντίον μου αγωγή ζητώντας αφαίρεση από το ιστολόγιο όλων των κειμένων που αναφέρονται σε αυτόν και χρηματική αποζημίωση 90.000 ευρώ. Θα έχει ενδιαφέρον (δεν έχω πάει ποτέ σε δικαστήριο). Παρεμπιμπτόντως, δικηγόρος του κ. Νεγκάκη είναι ο γνωστός μας Βασίλης Σωτηρόπουλος.


Τα επίμαχα ποστ:


Λογοκλοπή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νεώτερα για την υπόθεση Νεγκάκη

Επίκειται προαγωγή του κ. Νεγκάκη


Ο κ. Νεγκάκης ισχυρίζεται ότι τα περί λογοκλοπής που αναφέρονται (τεκμηριωμένα!) στα παραπάνω ποστ είναι ψευδή και με κατηγορεί για συκοφαντική δυσφήμιση. Υπό αυτές τις συνθήκες, κρίνω φρονιμότερο να κλείσω τα σχόλια στο παρόν και στα παραπάνω, τόσο για τη δική μου προστασία, όσο και για τη δική σας. Αν έχετε κάτι να μου πείτε, στείλτε μου προσωπικό ΗλΜην. Επειδή, ωστόσο, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο που αυτό το βήμα υφίσταται επίθεση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει ο νόμος για να το προστατεύσω.



Το βρίσκω απολύτως λογικό, αν όχι επιβεβλημένο, κάποιος που αδίκως διασύρεται στο διαδίκτυο, να μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να ζητήσει ένδικη προστασία. Είναι, όμως, έτσι για τον κ. Νεγκάκη, όταν αποδεδειγμένα έχει αντιγράψει, όπως έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν και όπως θα αποδείξω και στο δικαστήριο; Και τούτο, ανεξάρτητα τί μπορεί να είπαν στη συνέχεια η ΕΔΕ, το εκλεκτορικό του σώμα ή οποιοσδήποτε άλλος… Scripta manent ! Αν ο κ. Νεγκάκης είχε πράγματι αδικηθεί από αυτό το χώρο, γνωρίζει πολύ καλά με ποιον έχει να κάνει και ποιες είναι οι προθέσεις του υπογράφοντος και όλων υμών που συμμετέχουμε στη συζήτηση για την αναμόρφωση του ελληνικού πανεπιστημίου. Το παρόν μπλογκ δεν έχει αρνηθεί ποτέ σε οποιονδήποτε να καταθέσει την άποψή του ή να υπερασπιστεί τον εαυτό του.


Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος να φιμώνομαι και να φιμώνω κι εσάς για ένα τέτοιο ζήτημα, συνιστά ήδη βλάβη που υφίσταμαι εξ αιτίας της παράνομης και καταχρηστικής επαπειλής της καταβολής ενός υπέρογκου για μένα ποσού. Επίσης σημαντική φυσική βλάβη συνιστά το γεγονός ότι πρέπει να αποσπάσω χρόνο από τις επαγγελματικές μου ασχολίες για να ασχοληθώ με την υπεράσπισή μου. Όπως αντιλαμβάνεστε, η αυθόρμητη πρωτοβουλία και η ανιδιοτελής συνεισφορά έχουν τα όριά τους. Από την έκβαση της υπόθεσης αυτής θα κριθεί το κατά πόσο εγώ ή οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης μπορεί να συμμετέχει στα κοινά ασκώντας καλόπιστη κριτική στα κακώς κείμενα.




Στα κατορθώματα του διακεκριμένου αντιγραφέα έχει αναφερθεί και η διεθνής ακαδημαική κοινότητα, καθώς η αντιγραφή που έκανε ξεπερνούσε τα όρια κάθε φαντασίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παρακάτω link:

Society for Scholarly Publishing

Ο γνωστός, για διάφορους λόγους, στο διαδίκτυο εκκεντρικός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος αποτελεί παλαιό γνώριμο του GURF από την υπόθεση της Σοφίας Ιορδανίδου. Εκείνο που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δικηγορος αποτελεί πρωταγωνιστεί μίας νεότευκτης ΜΚΟ με τον ηχηρό τίτλο «Παρατηρητήριο για τη Δημοκρατία & τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Εκπαίδευση», η οποία φαίνεται να αποτελεί προιόν της ανησυχίας συγκεκριμένων πανεπιστημιακών για την «διαπολιτισμική εκπαίδευση» και η οποία περιλαμβάνει και άλλο ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο:


"...στη συνάντηση είχε προσκληθεί κι ένας βετεράνος παρατηρητής, η εμπειρία του οποίου είναι βέβαιο ότι θα είναι πολύτιμη για αυτή τη νέα ΜΚΟ: ο κ. Παναγιώτης Δημητράς, ο οποίος υπήρξε πανεπιστημιακός..."


Εύλογα διαπιστώνει κανείς ότι στην υπόθεση του GURF πιθανόν να εμπλέκονται περισσότερα από όσα φαίνονται...