Thursday, November 19, 2009

Το δημόσιο πανεπιστήμιο κατά της αποικιοκρατίας

Δε θα προβούμε σε τετριμένες αναφορές στου Έλληνος τον τράχηλο, καθώς είναι γνωστό το αγέρωχο πνεύμα του Έλληνα, που δεν του επιτρέπει να ανέχεται συμπεριφορές που θίγουν τα ιερά και όσια χώρων όπως αυτός του δημοσίου πανεπιστημίου, που εξυψώθηκαν από τις συνεχείς καταλήψεις και αφισοκολλήσεις.

Σε αυτά τα πλαίσια, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης κ. Γεώργιος Παπάζογλου δε μπόρεσε να ανεχτεί παράταιρες εικόνες:


«Οι βερμούδες είναι για τις διακοπές, αλλά όχι για τα πανεπιστήμια. Και μάλιστα από έναν 52χρονο άνθρωπο!» Αυτό ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Παν. Θράκης κ. Γεώργιος Παπάζογλου, ο οποίος ήταν... πυρ και μανία με τις ενδυματολογικές επιλογές του 52χρονου Αγγλου λέκτορα του τμήματός του κ. Αντριου Φάριγκτον. Η επιστολή που έστειλε ο κ. Παπάζογλου στον Αγγλο είναι αποκαλυπτική... «Επειδή έγινα δέκτης πολλών παραπόνων, διότι κατά τις εξετάσεις σας του Σεπτεμβρίου, εμφανιστήκατε στο πανεπιστήμιο με κοντό παντελονάκι και γυμνόπους, κάτι που διαπίστωσα και ο ίδιος όταν σας συνάντησα στο διάδρομο, επιτρέψτε μου να σημειώσω ότι προσωπικώς...» λέει και συνεχίζει. «Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα τολμούσε διδάσκων σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Αγγλίας να εμφανιστεί με κοντό παντελονάκι και γυμνόπους σαν να πήγε εκδρομή στο αλσύλλιο της γειτονιάς του, για να κάνει εξετάσεις. Παρόμοια ενδυμασία σε δημόσιο χώρο εργασίας φέρνει στο νου μου Αγγλους αποικιοκράτες της ερήμου». Και ο κ. Παπάζογλου καταλήγει: «Ακόμη, επειδή ούτε οι φοιτητές ούτε οι φοιτήτριες ούτε προφανώς ο υπογραφόμενος και οι γυναίκες υπάλληλοι είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε τριχωτούς ή μη μηρούς διδασκόντων στο τμήμα, σας παρακαλώ θερμά, όπως σας σέβεται ο χώρος που λέγεται Δημοκρίτειο, έτσι οφείλετε να τον σέβεστε και εσείς».


Βέβαια, στα αξιόλογα πανεπιστήμια της Αγγλίας οι διδάσκοντες δεν κρίνονται από το δημοκρατικό τους ήθος ή την αντιστασιακή τους δράση, και φυσικά οι ξενέρωτοι Άγγλοι δε διακοσμούν τα κτίρια με τις τελευταίες αφίσες του κόμματός τους. Ίσως όμως από αυτή την εικόνα να πρέπει να εξαιρέσουμε κάποια ξεπεσμένα πανεπιστήμια της Γηραιάς Αλβιώνος, τα οποία υπάρχουν μόνο για να στεγάζουν Έλληνες φοιτητές.

Αλλά όπως και να είναι τα πράγματα στην Αγγλία, εδώ δεν είμαστε αποικία ώστε ο κάθε Άγγλος να προκαλεί με τους τριχωτούς μηρούς του τις σεμνά ενδεδυμένες Ελληνίδες φοιτήτριες, που προσέρχονται για εξετάσεις μετά από το νυχτερινό κάματο στον οποίο υποβάλλονται προκειμένου να εξοικονομήσουν τα απαραίτητα για τις σπουδές τους.

Εξάλλου είναι γνωστό πως οι ελληνοπούλες φημίζονται για τη σεμνότητά τους, και σίγουρα θα τις σκανδάλιζαν τα τριχωτά μπούτια ενός τιποτένιου αποικιοκράτη Άγγλου, που ήρθε νομίζοντας ότι μπορεί να προκαλεί με την εμφάνισή του τα κορίτσια της άδολης Ελληνικής επαρχίας.



Άλλωστε, ο κ.Γεώργιος Παπάζογλου είναι ο ίδιος λαμπρό παράδειγμα του ελληνοπρεπούς dress code, εκπέμποντας μία αρχοντιά και λαμπρότητα που ξεπερνά τα στενά γεωγραφικά όρια ακόμα και του περίλαμπρου Δημοκρίτειου:



Ενδιαφέρουσες πτυχές του θέματος θίγει και αυτή η ανάρτηση.

Ενδιαφέρον έχει και η απάντηση του αποικιοκράτη Εγγλέζου:


"Κύριε διευθυντά

Εξεπλάγην που έγινα πρόσφατα αντικείμενο άρθρου στην «Καθημερινή» (30.10.09, σελ. 8, «Αγγλος... εξέταση»). Απόρησα παρομοίως από τις ευαισθησίες του σεβαστού μας προέδρου του τμήματος, καθηγητή κ. Γεωργίου Παπάζογλου, δεδομένου ότι οι εν λόγω εξετάσεις διεξήχθησαν κατά την 3η και 4η Σεπτεμβρίου 2009, ενώ η επιστολή επίπληξης σχετικά με την ενδυμασία μου φέρει ως ημερομηνία τη 16η Οκτωβρίου 2009. Επίσης, σημειωτέον, κανείς από τους φοιτητές, τις φοιτήτριες ή τους συναδέλφους μου δεν εξέφρασε σε μένα το ελάχιστο παράπονο για την ενδυμασία μου. Τώρα διανύω τον πέμπτο –πολύ παραγωγικό και ευχάριστο– χρόνο υπηρεσίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, όπου διδάσκω αρχαία ελληνική Ιστορία. Θα ήλπιζα ο δυναμικός και παρατηρητικός πρόεδρος του τμήματός μας να είχε κάπως διαφορετικές προτεραιότητες σχετικά με την κοινή αποστολή όλων μας. Σκοπός μας, πάντα πίστευα, είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της διδασκαλίας και προώθηση της έρευνας των ανθρωπιστικών επιστημών στη Θράκη, δηλαδή σε μια περιοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αναπτύσσεται με ραγδαία ταχύτητα. Δεν θα επιθυμούσα η πεποίθησή μου αυτή να διαψευστεί με κανέναν τρόπο.

Andrew Farrington - MA, DPhil (Πανεπιστήμιο Οξφόρδης Αγγλίας), Λέκτορας Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Κομοτηνή"