Saturday, September 26, 2009

Τώρα στο ΤΕΙ μέσω καφενείου

Η ομιλία του Σπηλιωτόπουλου στον ΟΕΕΚ είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Βέβαια, το πιο ενδιαφέρον για το ακροατήριο του υπουργού ήταν το επίδομα που θα πάρουν οι υπάλληλοι του ΟΕΕΚ. Προς το παρόν θα ασχοληθούμε με την επισήμανση που κάνει το blog ΕΠΑΣ-ΕΠΑΛ, και αφορά την εξαγγελία για την είσοδο των "πτυχιούχων" των ΙΕΚ στα ΤΕΙ.

Αυτό δεν είναι καινούριο, καθώς σχετικές εξαγγελίες γίνονται κατά καιρούς, κυρίως για να εξακολουθούν να έχουν πελατεία τόσο τα ΙΕΚ όσο και οι πολιτικοί. Ούτε τέτοια παράθυρα είναι καινούρια, καθώς κάποτε αρκετοί μεταπήδησαν από τα αλήστου μνήμης ΚΑΤΕΕ σε ΑΕΙ, και ανάμεσά τους πάρα πολλά γνωστά ονόματα της πολιτικής. Ελάχιστοι από αυτούς μπορεί να άξιζαν όντως κάτι καλύτερο, καθώς στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν απλώς καπάτσοι αριβίστες που κατάφεραν με πλάγιους τρόπους να μαζέψουν πτυχία.

Το ίδιο λοιπόν θέλουν να κάνουν τώρα και για τα ΙΕΚ. Χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία των αποφοίτων ΙΕΚ για τα μαθήματα επιπέδου που δήθεν παρακολούθησαν και για την υποχρεωτική παρουσία τους. Η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική, αφού ούτε μαθήματα γίνονται ούτε εξετάσεις στα ΙΕΚ. Και για πολλούς δεν ισχύουν ούτε οι απουσίες. Κάποτε λοιπόν πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον κόσμο, ο οποίος θαμπώνεται από τις βαρύγδουπες διαφημίσεις του ΟΕΕΚ και του ΟΑΕΔ και από τις φανφάρες των αποφοίτων των ΙΕΚ που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι επιεικώς άσχετοι με τα αντικείμενα των "σπουδών" τους.

Εκείνο που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι υπό την πίεση συγκεκριμένων ομάδων τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ και τα ΙΕΚ με τον ίδιο τρόπο θα γίνουν ΤΕΙ. Έτσι, όποιος καπάτσος κάθεται σε ένα θρανίο στο καφενείο που λέγεται ΙΕΚ θα καταφέρνει να μπει στη σειρά για το ΤΕΙ, μετά το ΑΕΙ, μετά το master και μετά το διδακτορικό (παραδείγματα της διαδικασίας υπάρχουν).

Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί "μα καλά, δεν υπάρχουν και οι εξετάσεις της πιστοποίησης;" Για το τι συμβαίνει εκεί θα μιλήσουμε αναλυτικά στο μέλλον.