Saturday, September 12, 2009

Μιχάλης Μπρατάκος: Ο γαλάζιος τειτζής και η τέχνη της κωλοτούμπας

Αφού οι αργόμισθοι των δημοσίων εντευκτηρίων ΑΕΙ-ΤΕΙ απαίτησαν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή ελέγχου των κολεγίων, απέδειξαν ότι ο μόνος λόγος που το απαιτούσαν ήταν για να παραιτηθούν και να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι λόγω των παραιτήσεων η επιτροπή δε μπορεί να λάβει αποφάσεις, οπότε να μην αναγνωριστούν τα κολέγια.

Τέτοιες μικροπρεπείς τακτικές είναι συνήθεις στο λεγόμενο "ακαδημαικό" χώρο, και φυσικά οι εκπρόσωποι των ΤΕΙ δε θα μπορούσαν να μείνουν δεύτεροι στο άθλημα της κωλοτούμπας.

Έτσι λοιπόν, ο εκπρόσωπος των ΤΕΙ στην επιτροπή Μιχάλης Μπρατάκος, αντιπρόεδρος του ονομαστού ΤΕΙ Αθήνας, ολοκλήρωσε την κωλοτούμπα με τη δική του παραίτηση, η οποία συνοδεύτηκε από τις συνηθισμένες βαρύγδουπες δηλώσεις:


«Ζητάμε οι διαδικασίες να είναι αξιοκρατικές, διαφανείς και αντικειμενικές. Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνεται στα κολέγια ουσιαστικός έλεγχος, που περιλαμβάνει τα προσόντα του εκπαιδευτικού προσωπικού, τις υποδομές και τον εξοπλισμό, το πρόγραμμα σπουδών, τα εκπαιδευτικά μέσα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους εκπαιδευόμενους, καθώς επίσης και τα προσόντα των υποψηφίων σπουδαστών. Επιβάλλεται να οριστεί καινούργια επιτροπή για να μελετήσει τους φακέλους, που έχουν υποβληθεί για αξιολόγηση και μέχρι να γίνει αυτό να μην χορηγηθεί καμία άδεια λειτουργίας».




Kαι φυσικά όλες οι δηλώσεις καταλήγουν με την απαίτηση να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία. Δηλαδή το πραγματικό πρόβλημα των κάθε λογής "πανεπιστημιακών" δεν είναι παρά να μη χάσουν το μονοπώλιο που τόσες δεκαετίες απολαμβάνουν.

Πάντως οι ισχυρισμοί των εκπροσώπων των ΤΕΙ είναι πραγματικά αστείοι. Ζητούν αξιοκρατία, διαφάνεια και αντικειμενικότητα, τη στιγμή που τα δημόσια ιδρύματα είναι κέντρα διαφθοράς χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο νομιμότητας, όπου ακόμα και η έννοια του ασύλου έχει διαστρεβλωθεί με τις γνωστές συνέπειες. Το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι γνωστό με ποιές διαδικασίες διορίζεται, τα εκπαιδευτικά μέσα είναι οι κιμωλίες και οι γεμάτοι συνθήματα τοίχοι. Για τις υποδομές φροντίζουν να μας διαφωτίσουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΑΚ, για όσους δε γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις υποδομές των δημοσίων ιδρυμάτων, οι οποίες προσφέρονται αφειδώς στις διάφορες κομματικές παρατάξεις. Όσο για το πρόγραμμα σπουδών, είναι αστείο να θέλει να ελέγξει το πρόγραμμα ενός ξένου ιδρύματος, που τελικά αξιολογείται από όσους το επιλέγουν, ένας εκπρόσωπος του ΤΕΙ, όπου τα μαθήματα είναι επιπέδου ΙΕΚ και αποσκοπούν στο διορισμό περισσότερων διδασκόντων.

Μπορεί να είναι αναγκαίος ο έλεγχος των κολεγίων με κάποιον τρόπο, όμως ο οποιοσδήποτε έλεγχος δεν έχει κανένα νόημα όταν γίνεται από εκπροσώπους ενός διεφθαρμένου εκπαιδευτικού συστήματος που έχει αποτύχει πλήρως.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης απαιτεί τη δημιουργία νέας επιτροπής, προφανώς για να μεθοδευτεί πάλι η παραίτηση των μελών της και να επιτύχει η κωλοτούμπα τον αέναο κύκλο της.

Ενδιαφέρουσα είναι πάντως και η πορεία του Μπρατάκου, μέλους γνωστής γαλάζιας οικογένειας της Λακωνίας, ο οποίος και παρουσιάζει την τυπική πορεία πολλών διδακτόρων που δε θα ήταν τίποτα αν δεν είχαν ακολουθήσει το δρόμο των κομμάτων. Για την ιστορία, η οικογένεια Μπρατάκου αναγκάστηκε να αποσυρθεί από την πολιτική όταν επί εποχής κυβερνήσεως Μητσοτάκη η συμπεριφορά τους και οι δηλώσεις τους εξαγρίωσαν τους ψηφοφόρους τους, που τους γύρισαν ολοκληρωτικά την πλάτη, κοινώς τους μούντζωσαν για τα καλά.

Ενδιαφέρον επίσης θα είχε και η άποψη του κ.Μπρατάκου για το "φημισμένο" University of Lincolnshire, με το οποίο συνέπραξε το ΤΕΙ, και για την ισχύ των χαρτιών που μοίρασε αυτή η σύμπραξη. Φαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή ο κ.Μπρατάκος δεν είχε αντίρρηση για τη δραστηριότητα ξένων ιδρυμάτων στην Ελλάδα, για το κύρος και τη φήμη τους, ή για τις υποδομές και το επίπεδο σπουδών.